Χιλιάδες ακίνητα στον «αέρα» λόγω πλειστηριασμών

του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

Από τις 27 Απριλίου έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Πρόκειται για έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το να χάσουν τις περιουσίες τους. Το politik.gr παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των οφειλετών που κυριολεκτικά βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς επίσης και τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να αποφύγουν να απολέσουν το ακίνητό τους.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή των πλειστηριασμών ξεκίνησε στα τέλη του 2017. Δεν αφορούσε όμως χρέη προς το Δημόσιο, αλλά οφειλές προς τις Τράπεζες. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι ασφυκτική. Χιλιάδες οφειλέτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης απολογισμού της ΑΑΔΕ για το 2017 είναι ενδεικτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αυξήθηκε κατά 12,6% σε σχέση με το 2016, κάτι που σημαίνει πως 1.721.911 οφειλέτες αντίκρισαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να έχουν μπλοκαριστεί. Την ασφυκτική κατάσταση στην πραγματική οικονομία παρά τις αντίθετες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μαρτυρούν: από τις 720.083 ειδοποιήσεις της εφορίας σε οφειλέτες προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους μόλις 421.090 οφειλέτες ανταποκρίθηκαν.

«Η μακρόχρονη εφαρμογή των μνημονίων σε συνδυασμό με την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους έχουν οδηγήσει τους οφειλέτες σε αδιέξοδο» σημειώνει στο politik.gr o δικηγόρος, διαμεσολαβητής και συντονιστής του Ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Δημήτρης Μπούκας.

Άγονοι οι πρώτοι πλειστηριασμοί

Η πρεμιέρα πάντως της εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο δεν ήταν και η καλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτοι πλειστηριασμοί για περίπου 15 ακίνητα που είχαν προγραμματιστεί κηρύχτηκαν άγονοι. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους αγοραστές. Επρόκειτο για ακίνητα που ανήκαν σε επιχειρήσεις με τιμές εκκίνησης από 96.000 ευρώ έως και 600.000 ευρώ, για οφειλές από 970.000 ευρώ έως και 863 εκατ. ευρώ. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται στα γραφεία πιστοποιημένων συμβολαιογράφων τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη του 2018 έχει αναγγελθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction» η διενέργεια 8.026 πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά την τιμή εκκίνησης του ακινήτου αυτή ορίζεται με βάση την εμπορική του αξία και όχι την αντικειμενική. Κάτι τέτοιο όμως λειτουργεί σε βάρος του οφειλέτη, καθώς είναι πολύ πιθανό η τιμή εκποίησης να μην καλύψει το σύνολο της οφειλής. Για τους διαγωνισμούς μάλιστα που κηρύσσονται άγονοι, όταν αυτοί είναι δύο στη σειρά, τότε προβλέπεται ότι η νέα τιμή εκκίνησης να είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα αγοραία αξία. Το ερώτημα βέβαια που χρίζει απάντησης είναι με ποιον τρόπο προσδιορίζεται η εμπορική αξία.

Όπως εξηγεί στο politik.gr o κ. Μπούκας, αυτό γίνεται «είτε από δικαστικό κλητήρα είτε από πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων».

Τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες

Από την πλευρά τους οι οφειλέτες θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ένα βασικό βήμα το οποίο θα πρέπει να κάνουν είναι να προχωρήσουν στη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε δόσεις. Χρήσιμο επίσης είναι να συμβουλευτούν κάποιον εξειδικευμένο διαμεσολαβητή προκειμένου να δουν εάν μπορούν να ευεργετηθούν από την υπαγωγή στις διατάξεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης οφειλών είτε για επιχειρήσεις είτε για ελεύθερους επαγγελματίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι οφειλέτες δύναται να αναστείλουν την εκτέλεση του πλειστηριασμού του ακινήτου τους εάν συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

«Εάν τους έχει επιδοθεί αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης ακινήτου, μπορούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και με την καθοδήγηση δικηγόρου, να πετύχουν την αναστολή εκτέλεσης του προγράμματος πλειστηριασμού» τονίζει στο politik.gr o κ. Μπούκας.

Πώς μπορούν να ξεμπλοκαριστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Ένα σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει και με τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών που έχουν μπλοκαριστεί. Με το ισχύον πλαίσιο, ακόμη και αν ένας οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του, αδυνατεί να διαχειριστεί χρήματα που κατατίθενται για παράδειγμα στους λογαριασμούς που έχουν μπλοκαριστεί. Κάτι τέτοιο όμως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους οφειλέτες και κυρίως σε όσους θέλουν να συνεχίσουν να εξοφλούν τις οφειλές τους με συνέπεια.

«Το πλαίσιο στην οικονομία είναι εξαιρετικά ασφυκτικό για χιλιάδες οφειλέτες. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη λήψη μέτρων που θα ελαφρύνουν τους οφειλέτες» αναφέρει στο politik.gr o κ. Μπούκας.

Με τα σημερινά δεδομένα, για να υπάρξει πλήρης άρση στο μπλόκο των τραπεζικών λογαριασμών, θα πρέπει ο οφειλέτης να έχει εξοφλήσει πλήρως την οφειλή του ή να καταβάλλει ένα μεγάλο μέρος από την αρχική ρυθμιζόμενη οφειλή.

«Αυτό όμως είναι πρακτικά αδύνατο για μια μεγάλη κατηγορία οφειλετών. Tο επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, αναμένονται μέτρα χαλάρωσης του ασφυκτικού πλαισίου δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών που θα προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους» αναφέρει ο κ. Μπούκας.

Loading