“Ασφαλές ρεπορτάζ σε εχθρικά περιβάλλοντα-η περίπτωση των διαδηλώσεων”

Η πρώτη εξειδικευμένη ημερίδα για την ασφάλεια των εργαζομένων στο δημοσιογραφικό χώρο κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.ΤΑ.Β.Ε. (Μοναστηρίου 202 και Σεφέρη 4).

Πιο συγκεκριμένα, στην ημερίδα θα αναφερθούν οι τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων τους οποίους δημοσιογράφοι και τεχνικοί καλούνται να αντιπαρέλθουν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης ή άλλης συγκέντρωσης πλήθους, προκειμένου να εξασφαλίσουν από τη μια ένα αξιόλογο επαγγελματικό προϊόν και από την άλλη τη σωματική τους ακεραιότητα.   Καταρτισμένοι επιστήμονες και διαπιστευμένοι εκπαιδευτές στους τομείς της ψυχολογίας, της νομικής, των Α’ βοηθειών και της αυτοάμυνας θα καλύψουν όλο το φάσμα των απαιτούμενων πληροφοριών με στόχο την παροχή σφαιρικής γνώσης.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της ημερίδας διαμορφώνεται ως εξής:

Ώρα προσέλευσης – εγγραφές:                                      09.30 – 10.00 π.μ.

Ά Βοήθειες –Γεώργιος Μακαβός,ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α . Εθελοντές Διασώστες Παύλου Μελά – Κορδελιού –Ευόσμου Θεσσαλονίκης                                   10.00 π.μ. – 12.30 μ.μ.

Νομικά – Κωνσταντίνος Τζίκας, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πιστοποιημένος διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Υ.Δ.Δ.Α.Δ.)                                                                    12.30 μ.μ. – 14.00 μ.μ.

Διάλειμμα καφέ:                                                            14.00 μ.μ. – 14.30 μ.μ.

Ψυχολογία – Δανάη Κίρλα, ψυχολόγος, MSc Κλινικής ψυχολογίας: 14.30 μ.μ. – 16.00 μ.μ.

Αυτοάμυνα – Σταύρος Πετμεζάς, Υπολοχαγός ΑΣ, υπαρχηγός συστήματος αυτοάμυνας DRCS (Directive Reactive Controlling System):                        16.00 μ.μ. – 18.30 μ.μ.

Επιγραμματικά, στους επιμέρους τομείς της ημερίδας θα αναφερθούν τα εξής θέματα:

Α’ Βοήθειες: ποιοι είναι οι πιθανότεροι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης και ποιες οι Α’ βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε είτε σε εμάς τους ίδιους είτε σε συναδέλφους είτε σε κάποιο τρίτο πρόσωπο κ.ά.

Νομικά: η αυτοάμυνα και ο νομικός της ορισμός – τι θεωρεί ο νομοθέτης ως νόμιμη αυτοάμυνα και η διαφορά από την αυτοπροστασία – πόσο μας καλύπτει ο νόμος σε περιστατικά άσκησης βίας κ.ά.

Ψυχολογία: ποια τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν σε περίπτωση καταδίωξης ή επίθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας μας και η διαχείρισή τους – διαχείριση θυμού και άγχους – η γλώσσα του σώματος ως μέσο πρόληψης πιθανής επίθεσης – πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τον υποψήφιο θύτη προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σωματική μας ακεραιότητα κ.ά.

Αυτοάμυνα: βασικές αρχές αυτοάμυνας δρόμου

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Κόστος συμμετοχής 20,00 ευρώ

Σύντομα Βιογραφικά

Κωνσταντίνος Τζίκας

Ο Κωνσταντίνος Τζίκας σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λούτον του Ηνωμένου Βασιλείου απ’ όπου και αποφοίτησε και έπειτα συνέχισε και ολοκλήρωσε την φοίτησή του και στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από τον Απρίλιο 2013 αποτελεί έναν από τους πρώτους διαπιστευμένους διαμεσολαβητές στην Ελλάδα και είναι πιστοποιημένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Υ.Δ.Δ.Α.Δ.).

Είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αυτοάμυνας (Ε.Ο.Α.) και νομικός σύμβουλος της ομάδας Phylatto Method, η οποία μέθοδος έχει ενταχθεί στο εγχειρίδιο εκστρατείας αυτοάμυνας και σύλληψης ( ΕΕ 81-2) του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.). Έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε σχολείο αυτοάμυνας του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και έχει αναπτύξει σε θεωρητικό αλλά και σε διαδραστικό επίπεδο την νομική έννοια της άμυνας.

Δανάη Κίρλα

Η Δανάη Κίρλα είναι απόφοιτη ψυχολόγος του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία από το Leiden University. Τα τελευταία χρόνια ιδιωτεύει προσφέροντας συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στην Θεσσαλονίκη. Ασχολείται επίσης με την έρευνα, την παράδοση σεμιναρίων και διαλέξεων και προσφάτως με την ηλεκτρονική αρθρογραφία. Κύριoς τομέας ενδιαφέροντος της είναι η ενσυνειδητότητα (mindfulness), καθώς και η πρόληψη της ολιστικής, ψυχοσωματικής υγείας.

Σταύρος Πετμεζάς

Ο Σταύρος Πετμεζάς, Υπολοχαγός ΑΣ, είναι Τμηματάρχης του Γραφείου Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους της Α΄ Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Υψηλών Προσώπων του αεροδρομίου Στεφανοβικείου. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας, υπαρχηγός του συστήματος αυτοάμυνας DRCS και υπεύθυνος εκπαίδευσης του στρατιωτικού τμήματος αυτοάμυνας του συστήματος. Είναι επίσης πρόεδρος και εκπαιδευτής αυτοάμυνας του Α.Π.Σ. «Εργαστήρι Πολεμικών Τεχνών Βόλου», το οποίο είναι και το μοναδικό μέλος εκτός Η.Π.Α. του Μουσείου Πολεμικών Τεχνών του Λος Άντζελες.

Loading