Μέχρι το 2050 θα εξαντληθούν τα αποθέματα κοβαλτίου και λιθίου

Σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών του Ινστιτούτου Helmholtz Ulm στη Γερμανία τα παγκόσμια αποθέματα λιθίου και κοβαλτίου θα φτάσουν σε κρίσιμο επίπεδο μέχρι το 2050.

Το νάτριο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το αλουμίνιο, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα εφοδιασμού σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ανάλυση δείχνει ότι έως το 2050 για διάφορες εφαρμογές μπαταριών είναι πιθανό να σημειωθεί έλλειψη και αύξηση των τιμών του κοβαλτίου, καθώς η ζήτηση κοβαλτίου από τις μπαταρίες μπορεί να είναι διπλάσια από τα σημερινά αποθεματικά.

Τα αποθέματα λιθίου, σήμερα, είναι σε υψηλότερη διαθεσιμότητα, αλλά η παραγωγή θα πρέπει να αναβαθμιστεί σημαντικά, ενδεχομένως πάνω από δέκα φορές, ώστε να καλύψει τη μελλοντική ζήτηση.

Ωστόσο, και τα δύο στοιχεία χαρακτηρίζονται από ισχυρή γεωγραφική συγκέντρωση, ιδίως σε χώρες με μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για πιθανή έλλειψη και σχετική αύξηση των τιμών στο μέλλον.

Τέλος, η μελέτη συνιστά τη δημιουργία μίας οικονομίας μπαταρίας με υψηλό ρυθμό ανακύκλωσης, για τη μείωση της πίεσης σε κρίσιμα υλικά όπως το λίθιο και το κοβάλτιο.

 

Loading