Η κλιματική αλλαγή “διαλύει” τα νησιά Φίτζι

Ο πρωθυπουργός των Φίτζι τόνισε ότι οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού, βρίσκονται «σε διαρκή αγώνα επιβίωσης» καθώς η κλιματολογική αλλαγή, φέρνει αλλεπάλληλους «θανάσιμους κυκλώνες».

Ο Φρανκ Μπαϊνιμάραμα υπογράμμισε ότι τα Φίτζι έχουν πλέον εισέλθει σε μια «φοβερή νέα εποχή» ακραίων καιρικών φαινομένων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μάλιστα τα σχόλια αυτά, ήρθαν αμέσως μετά τον κυκλώνα «Τζόσι» που προκάλεσε θανάτους και πλημμύρες στο κύριο νησί των Φίτζι, Βίτι Λέβου, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το 2016, ένας τυφώνας που χτύπησε τα Φίτζι άφησε πίσω του 44 νεκρούς και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο 1/3 της οικονομικής παραγωγής του κράτους.

«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε ένα σχεδόν σταθερό επίπεδο απειλής, από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα» τόνισε σήμερα ο Μπαϊνιμάραμα, προσθέτοντας ότι οι ισχυροί κυκλώνες στην περιοχή έγιναν «πιο σοβαροί» ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

“Να κοινοποιήσουμε το μήνυμα”

«Πρέπει να βγάλουμε το μήνυμα δυνατά και καθαρά σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης αυτής», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ως έθνος, αρχίζουμε να χτίζουμε την αντοχή μας σε απάντηση αυτής της νέας τρομακτικής εποχής που τη νιώθουμε».

Να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο Φρανκ Μπαϊνιμάραμα ανάλαβε ηγετικό ρόλο στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βόννη.

Το κλίμα του πλανήτη μεταβάλλεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο η τρέχουσα περίοδο αλλάζει λόγω όλων όσων συνέβησαν στο παρελθόν.

Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έλλειψη νερού, να επιφέρουν σαρωτικές αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων και να αυξήσουν τον αριθμό των θανάτων από πλημμύρες, καταιγίδες, καύσωνες και ξηρασίες.

Οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να αυξήσουν τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, αν και η σύνδεση κάθε μεμονωμένου γεγονότος, με την υπερθέρμανση του πλανήτη παραμένει ακόμη ένα περίπλοκο ζήτημα.

Πηγή: BBC

Loading