Χρηματιστήριο: Διορθώνει αλλά υπάρχουν εισροές

Δεύτερη ημέρα που η Αθήνα διορθώνει σημαντικά καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, εν όψει των stress tests.

Η πτώση αποδίδεται, ως ένα βαθμό, στην έντονη άνοδο των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα – καθώς είχαν φθάσει σε υψηλά επίπεδα λ.χ τιμής προς λογιστική αξία.

Κάποιοι θα πάρουν εύλογα τα κέρδη τους.  Εξ αυτού του λόγου οι πωλήσεις ήταν δικαολογημένες τόσο στις τράπεζες όσο και στις υπόλοιπες μετοχές, αφού ο Δείκτης ανέβηκε κατά 140-150 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα funds που δεν σταμάτησαν να σορτάρουν ποντάρουν σε ένα κακό σενάριο στους ελέγχους των τραπεζών, όπου μια ή περισσότερες τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.

Αν και γενικά η άποψη είναι ότι, θα δοθεί χρόνος στις ελληνικές τράπεζες και νέα κεφαλαιακά πλάνα, οι short ποντάρουν σε μια άσχημη εξέλιξη. Όμως σε κάθε διόρθωση παρατηρείται εισροή κεφαλαίων και άνοδος.

Ελληνικές εταιρίες προσελκύουν επενδυτές

Την ίδια περίοδο, οι ελληνικές εταιρείες – όπως η Τέρνα – αρχίζουν να προσελκύουν επενδυτές και η πώληση μετοχών έχει ενδιαφέρον ως προς τις τιμές και το εύρος της συμμετοχής.

Κάποιοι ξένοι επενδυτές επιδιώκουν την συμμετοχή τους στην ελληνική αγορά, αλλά θέλουν έκπτωση στις τιμές (discount) κι αυτό δεν είναι ανεκτό απο τους ιδιοκτήτες και βασικούς μετόχους.

Η «μάχη» αυτή θα διερυνθεί το επόμενο διάστημα και μένει να δούμε την έκβαση.Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 835,66 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,60%. Με πτώση 0,71% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,338 ευρώ. Πτώση 2,13%  για την Eurobank στα 0,8505 ευρώ.

Με πτώση 4,35% η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,30 ευρώ.Με πτώση 0,51% η Alpha bank στα 1,94 ευρώ. Πτώση 2.35% για την Τέρνα Ενεργειακή στα 4,68 ευρώ. Με πτώση 0,64% ο ΟΠΑΠ στα 10,85 ευρώ.   Άνοδος 1,41% για την Coca – cola στα 27,34 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 33,5 εκατ. ευρώ.

Loading