Γιατί η Αθήνα εμφανίζει υψηλότερη πτώση 1,3% εν όψει διεθνούς ανησυχίας

Η ανησυχία στις διεθνείς αγορές -εν όψει και της απόφασης της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια- βαραίνει το κλίμα και η Αθήνα, ως πιο «αδύναμος κρίκος», δέχεται τις πιέσεις πρώτη, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι το ξεπούλημα μετοχών στις ΗΠΑ δεν είναι μεμονωμένο γεγονός και εντός του 2019 θα ακολουθήσουν νέα ξεπουλήματα. Ο Δεκέμβριος στις αγορές ήταν ο χειρότερος εδώ και δεκαετίες (από το 1980), έτσι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα ήταν μάλλον η αφορμή και όχι η αιτία.

Το «κλειδί» για τις αγορές κρύβεται στο γεγονός ότι οι πάντες ανησυχούν πως η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και το τέλος εύκολου χρήματος στην Ευρώπη (τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης) θα βρει τις επιχειρήσεις εκτεθειμένες εφόσον έχουν δανειστεί υπέρμετρα. Τότε θα φανεί, όπως συμβαίνει κάθε φορά με τις πτώσεις, ποιοι τομείς της οικονομίας εμφάνιζαν πλαστή εικόνα εξαιτίας του εύκολου δανεισμού.

Στην Αθήνα οι πιέσεις στις τράπεζες παραμένουν όσο μένει άλυτο και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, δηλαδή με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν και οι τέσσερις στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους. Το σχέδιο αναμένεται στις αρχές του νέου χρόνου και μέχρι τότε οι αγορές θα είναι επιφυλακτικές. Εξάλλου, οι επενδυτές από ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αφήσει το trade στην Ελλάδα για το 2019, όπου θα είναι σίγουρα μια εκλογική χρονιά.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 636,89 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,29%.

Βουτιά 2,42% για την Αlpha bank, στα 1,21 ευρώ.

Με πτώση 0,86% η μετοχή της Εθνικής, στα 1,15 ευρώ.

Με πτώση 1,46% η Eurobank, στα 0,5075 ευρώ.

Με πτώση 0,57% η Τράπεζα Πειραιώς, στα 0,872 ευρώ.

Πτώση 2,67% για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 1,419 ευρώ.

Πτώση 1,01% για τον ΟΤΕ, στα 10,83 ευρώ.

Με πτώση 2,06% για το Μυτιληναίο, στα 7,61 ευρώ.

Βουτιά 2,61% για τη ΓΕΚ – Τέρνα, στα 4,285 ευρώ.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 8,1 εκατ. ευρώ.

Loading