Βίντεο με ελέφαντα που «καπνίζει» προβληματίζει τους επιστήμονες (vd)

Τα πλάνα που απεικονίζουν έναν ασιατικό ελέφαντα να…καπνίζει σε ένα δάσος στην Ινδία, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες και τους  εμπειρογνώμονες άγριας ζωής, οι οποίοι τονίζουν ότι η συμπεριφορά αυτή δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Ο Βίνεϊ Κούμαρ, ένας επιστήμονας του προγράμματος της Ινδίας για την προστασία της άγριας φύσης (WCS), συγκέντρωσε τα πλάνα από κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στο δάσος. Η διάρκειά του βίντεο είναι 48 δευτερόλεπτα, διάστημα στο οποίο ο ελέφαντας δείχνει ότι παίρνει κάτι από το έδαφος με την προβοσκίδα του, το βάζει στο στόμα του και στη συνέχεια βγάζει ένα σύννεφο καπνού.

Οι βιολόγοι της WCS δηλώνουν ότι το βίντεο, συλλέχθηκε τον Απρίλιο του 2016, αλλά δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, καθώς αποτέλεσε «την πρώτη γνωστή τηλεοπτική τεκμηρίωση ενός άγριου ελέφαντα που έδειξε τέτοια συμπεριφορά που έχει προβληματίσει επιστήμονες και εμπειρογνώμονες».

Η θεραπευτική ιδιότητα του άνθρακα

Παρόλα αυτά τονίζουν ότι ο άνθρακας έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τοξίνη, γεγονός που θα μπορούσε να αποδείξει ότι η κίνηση του ελέφαντα έχει φαρμακευτική αξία. Επίσης «προσθέτουν ότι και το κάρβουνο είναι επίσης καθαρτικό και είναι άφθονο στα δάση έπειτα από πυρκαγιές, αστραπές ή κεραυνούς».

Ανάλογες βέβαια θεραπευτικές ικανότητες προσφέρουν και άλλα στοιχεία της φύσης στα υπόλοιπα ζώα, όπως για παράδειγμα τα κόκκινα και τα πράσινα μακάο που τρώνε πηλό για να σκοτώσουν τα βακτήρια που υπάρχουν στο σύστημά τους ή οι έγκυοι ελέφαντες της Κένυας που τρώνε φύλλα για να επιταχύνουν την κύηση.

Να σημειωθεί ότι η Ινδία φιλοξενεί περισσότερους από 27.000 ασιατικούς ελέφαντες που αποτελούν περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με μια απογραφή του 2017.

Πηγή: The Guardian

Loading