Ξεκίνησε η μάχη των χρισμάτων στη Νέα Δημοκρατία

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Ξεκίνησε η μάχη των χρισμάτων στη Νέα Δημοκρατία ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Την εκκίνηση των ενδιαφερόμενων κήρυξε η Όλγα Κεφαλογιάννη μέσω συνέντευξης που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Καμουφλάροντας το ενδιαφέρον της για το Δήμο της Αθήνας με το επιχείρημα ότι η ΝΔ πρέπει να διαμορφώσει «συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας», πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει προβεβλημένα στελέχη του κόμματος ως υποψήφιους δημάρχους στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, ως παράδειγμα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος το 1986 έδωσε πολιτικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της εποχής εκείνης επιλέγοντας ως υποψήφιους δημάρχους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά τρεις βουλευτές πρώτης γραμμής.

Στην πρωτεύουσα η Νέα Δημοκρατία στήριξε τον Μιλτιάδη Έβερτ και δικαιώθηκε μιας και  εκλέχθηκε συγκεντρώνοντας στο δεύτερο γύρο το 54,79%. Στη Θεσσαλονίκη η επιλογή του Σωτήρη Κούβελα δικαίωσε τις προσδοκίες με 52,13% στο δεύτερο γύρο, ενώ στον Πειραιά επιλογή νίκης αποδείχθηκε και η υποψηφιότητα του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ο οποίος συγκέντρωσε το 50,86%, επίσης στο δεύτερο γύρο.

«Ψήνεται» η Όλγα Κεφαλογιάννη για τον δήμο της Αθήνας

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Όλγα Κεφαλογιάννη αφήνει ανοικτό «παράθυρο» να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν καιρό… Στις αρχές του 2018, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν πιστεύει ότι εφόσον ζούσε  ο πατέρας της, Γιάννης Κεφαλογιάννης, θα την προέτρεπε να είναι υποψήφια δήμαρχος.

Η απάντησή της ήταν… διπλωματική. «Ο πατέρας μου πάντα μου έλεγε ότι μέσα στην πολιτική πρέπει να είμαι για να μπορώ να προσφέρω. Και νομίζω δεν θα τον ενδιέφερε τόσο πολύ από ποια θέση θα προσφέρω, αλλά σε όποια θέση και να είμαι, να κοιτάζω μόνο το δημόσιο συμφέρον, το δημόσιο καλό και να κρατώ πάντα την επαφή μου με τον κόσμο, με το λαό, γιατί από εκεί πηγάζει και η εξουσία του καθ’ ενός από εμάς, από την εκπροσώπηση του λαού» υποστήριξε.

Κρατήστε τη φράση «από όποια θέση», διότι εξίσου υπαινικτική ήταν και η πρόσφατη απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας των Συντακτών. Όταν ρωτήθηκε εκ νέου εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει η δεύτερη γυναίκα δήμαρχος Αθηναίων μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, απάντησε ότι: «Είναι υποχρέωσή μου, απέναντι στους Αθηναίους που με ψήφισαν, να δουλεύω και να σκέφτομαι για την πόλη μου».

Έχοντας προηγουμένως φροντίσει να στείλει τα… μηνύματά της στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνέχεια της ίδιας συνέντευξης προσπάθησε να θολώσει τα νερά λέγοντας ότι αυτή τη συζήτηση είναι εκτός χρόνου «αφού μπροστά μας έχουμε τις βουλευτικές εκλογές και τη μάχη για την πολιτική αλλαγή» στην οποία, όπως είπε, συμμετέχει στην πρώτη γραμμή.

Η Όλγα, ο Μπακογιάννης, ο Πατούλης και ο… Ψινάκης

Η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν είναι η μόνη που κρυφοκοιτάζει την καρέκλα της δημαρχίας Αθηνών. Ανάλογες βλέψεις λέγεται πως έχει τόσο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Ο πρώτος κρατά κλειστά τα χαρτιά του χωρίς να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει καμία φήμη για το αυτοδιοικητικό του μέλλον. Ο δεύτερος ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση έχοντας εκφράσει ανοικτά το ενδιαφέρον του, ενώ ο τρίτος είναι ένα όνομα που ακούγεται πολύ στα γραφεία της Πειραιώς.

Πέρα πάντως από το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει, δεδομένου και ότι η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και οδεύει με άλλον… αέρα προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Πειραιώς δεν προσανατολίζεται στο να δώσει χρίσματα και να στηρίξει δημόσια συγκεκριμένους υποψήφιους.

«Όχι» στα χρίσματα από Αυγενάκη

Άλλωστε το  κατέστησε απόλυτα σαφές ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, δηλώνοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του πως η ηγεσία του κόμματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μείνει εγκλωβισμένος σε «πρέπει» και «επιβάλλεται». Άλλωστε, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοιχτά γραμμάτια με κανέναν» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

 

Loading