Πανδημία: Επαναφορά μέτρων στην Καταλονία και στην Ολλανδία – Στον αντίποδα η Γαλλία

Από σήμερα νέα περιοριστικά μέτρα τίθονται σε ισχύ για ακόμα μια φορά στην Καταλονία, μια περιφέρεια στην βορειοανατολική Ισπανία – Παράλληλα, και η Ολλανδία εφαρμόζει νέους περιορισμούς λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Το πολύ μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού συνεχίζει να εμποδίζει την επανάληψη των δραστηριοτήτων σε πολλά μέρη του κόσμου. Προκαλεί επιδημιολογικές εξάρσεις στην Ασία και την Αφρική και έχει προκαλέσει μια εκ νέου άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Πατρίτσια Πλάχα, εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης τόνισε: “Η επιδημιολογική κατάσταση στην Καταλονία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που μπορούμε να αντέξουμε”.

Τα νυχτερινά κέντρα κι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας που λειτουργούν τη νύχτα θα πρέπει να μείνουν κλειστά, ενώ όσοι θέλουν να παραστούν σε εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους άνω των 500 ατόμων θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ αντιγόνου ή μοριακό ή να έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Ολλανδία

Η Ολλανδία επίσης επιβάλλει εκ νέου από σήμερα το πρωί περιοριστικά μέτρα αφότου τα ημερήσια κρούσματα επταπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα και ανήλθαν χθες, Παρασκευή, σε 7.000.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έδωσε εντολή για το κλείσιμο κυρίως των νυχτερινών κέντρων, ενώ τα εστιατόρια θα κλείνουν στο εξής τα μεσάνυχτα.

Γαλλία

Την ώρα ωστόσο που οι Καταλανοί και οι Ολλανδοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν την διασκέδαση στα νυχτερινά κέντρα για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, οι Γάλλοι μπόρεσαν χθες να επιστρέψουν σε αυτά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Ο 48χρονος Λοράν, διοικητικό στέλεχος, ο οποίος έφτασε πριν από τα μεσάνυχτα σε νυχτερινό κέντρο του Παρισιού για να είναι σίγουρος ότι θα είναι ένας από τους 300 που θα μπορέσουν να μπουν είπε, “Απόψε θα είναι μια μαγική νύχτα”.

Η είσοδος επιτρέπεται βάσει απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης με την παρουσίαση πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19 και το πέρας τουλάχιστον 14 ημερών από αυτόν, ή ενός αρνητικού μοριακού τεστ ή τεστ αντιγόνου τουλάχιστον 48 ωρών ή στοιχείου που να αποδεικνύει ότι κάποιος είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό έξι μήνες ως 15 ημέρες νωρίτερα.

Τώρα απομένει να φανεί αν αυτό το νέο άνοιγμα θα αντέξει στην παραλλαγή Δέλτα, η οποία τείνει να αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κάνει διάγγελμα την Δευτέρα το βράδυ για την υγειονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), “ο κόσμος βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σημείο σε αυτήν την πανδημία”.

 Δείτε επίσης: Κορονοϊός: «Θα φτάσουν τις 6.000 τα κρούσματα τον Αύγουστο»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading