Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: “Ο κόσμος μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία μέσα σε μήνες”

“Ο κόσμος έχει τα μέσα να θέσει την παγκόσμια πανδημία Covid-19 υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες” τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος προέτρεψε για έναν ισότιμο καταμερισμό των παγκόσμιων πόρων, με δικαιοσύνη.

Ωστόσο, η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, που συμμετείχε στην καθημερινή ενημέρωση του ΠΟΥ από τη Σουηδία, ως φιλοξενούμενη, στράφηκε εναντίον του «εθνικισμού των εμβολίων», αναφέροντας ότι είναι ανήθικο οι πλούσιες χώρες να θέτουν σε προτεραιότητα του νεαρότερους πολίτες τους για να εμβολιαστούν, την ώρα που υπάρχουν ευάλωτες ομάδες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε αυτήν την πανδημία υπό έλεγχο σε διάστημα μηνών, εάν τα εφαρμόζουμε διαρκώς και δίκαια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Παρόλα αυτά, διατύπωσε επίσης τον προβληματισμό του για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο εξαπλώνεται ο κορονοϊός στις ηλικίες 25-59 παγκοσμίως, ενδεχομένως λόγω των πολύ πιο μεταδοτικών παραλλαγών.

«Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο θανάτους. Τέσσερις μήνες για να φθάσουμε τα 2 εκατομμύρια και τρεις μήνες για να φθάσουμε τα 3 εκατομμύρια».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ υποστήριξε πως ενώ ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε χώρες υψηλού εισοδήματος έχει τώρα εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, μόνο ένας σε περισσότερους από 500 ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες έχει κάνει μία δόση εμβολίου.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων είναι αυτό που διέπει τη διανομή των εμβολίων», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: “Σήμερα η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμών”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading