Έρευνα: Εξασθενεί η δράση των Pfizer και AstraZeneca εντός εξαμήνου

Σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία η δράση των δύο εμβολίων εξασθενεί εντός εξαμήνου, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να χορηγηθεί κάποια ενισχυτική δόση

30 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο της Pfizer παρουσιάζει ποσοστό επιτυχίας 88%, όμως αυτή η προστασία πέφτει στο 74% μετά από ένα εξάμηνο, υποστηρίζει η έρευνα.

Όσον αφορά το σκεύασμα της AstraZeneca η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από 77% σε 67% έπειτα από τέσσερις με πέντε μήνες.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ.

Προηγούμενη έρευνα είχε υποστηρίξει τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες. Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι μια προστασία 50% μετά από ένα εξάμηνο

Φέρνει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα για την ανάληψη κάποιας δράσης. Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε την προστασία να μειώνεται σταδιακά ενώ τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και η πιθανότητα μόλυνσης επίσης εξακολουθεί να είναι μεγάλη“, δήλωσε ο Σπέκτορ στην τηλεόραση του BBC.

Oι βρετανικές αρχές μια εκστρατεία χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του ιού για αργότερα μέσα στον χρόνο έπειτα από τις δηλώσεις διακεκριμένων συμβούλων για τους εμβολιασμούς ότι από τον Σεπτέμβριο πιθανόν να είναι απαραίτητη η χορήγηση τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους και τους περισσότερο ευάλωτους.

Δείτε επίσης: Εμβόλιο J&J: Αναμνηστική δόση οκτώ μήνες μετά

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading