Ελπίδες για πρόληψη της κώφωσης

Έρευνες στην Αμερική έδειξαν ότι αναστέλλοντας ένα ένζυμο μπορούν να προλάβουν την απώλεια ακοής σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν σε γνωστό επιστημονικό έντυπο.

 

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St. Jude διαπίστωσε ότι μπορούσε να αναστείλλει το ένζυμο CDK2 που προστατεύει τα ποντίκια και τους αρουραίους από την επαγόμενη από τον θόρυβο απώλεια ακοής.

 

Αυτό κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι οι αναστολείς CDK2 μπορούν να προλάβουν το θάνατο των κυττάρων του έσω ωτός, δίνοντας έτσι την δυνατότητα πρόληψης της κώφωσης σε χιλιάδες άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 360 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 32 εκατομμυρίων παιδιών, πάσχουν από απώλεια ακοής λόγω συγγενών ανωμαλιών ή άλλων αιτίων, όπως μολυσματικές νόσοι, έκθεση σε θόρυβο, συγκεκριμένα φάρμακα κ.α.

Ο Δρ Τζιαν Ζουο και οι συνεργάτες του έλεγξαν πάνω από 4.000 φάρμακα ως προς την ικανότητα προστασίας των κοχλιακών κυττάρων από την σισπλατίνη, γνωστό χημειοθεραπευτικό παράγοντα που χορηγείται στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Η σισπλατίνη προκαλεί, όμως, μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής στο 70% σχεδόν των ασθενών.

Τι εντόπισαν οι ερευνητές

Έτσι, οι ερευνητές εντόπισαν πολλά συστατικά που προστατεύουν τα κοχλιακά κύτταρα από την σισπλατίνη, αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη εγκεκριμένα στην θεραπεία άλλων παθήσεων. Τρία απ΄τα δέκα πιο αποτελεσματικά ήταν αναστολείς του ενζύμου CDK2. Ένας εξ αυτών των αναστολέων, η kenpaullone, που ήταν πιο αποτελεσματική από τους τέσσερις άλλους που βρίσκονται υπό κλινική δοκιμή για την απώλεια ακοής.

Η χορήγηση αυτού του αναστολέα στο αυτί προστάτευσε τα ποντίκια και τους αρουραίους από την επαγόμενη από την σισπλατίνη απώλεια ακοής και επίσης από τον θόρυβο έντασης έως και 100 ντεσιμπελ (dB).

«Η ισχυρή προστασία που προσφέρει η χορήγηση μιας δόσης δείχνει ότι οι αναστολείς CDK2 μπορεί να μεταμορφώσουν την κλινική πρόληψη και θεραπεία της απώλειας ακοής, είτε εξαιτίας θεραπείας, είτε ηχορύπανσης», εξήγησε ο Δρ Ζουο.

Τα συμπεράσματα

Κλείνοντας, συμπλήρωσε όμως ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις στον τρόπο χορήγησης της αγωγής αλλά και δομικές τροποποιήσεις στη δραστική ουσία ώστε να διασφαλιστούν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα από τους αναστολείς CDK2 στην θεραπεία της κώφωσης στους ανθρώπους.

 

Loading