Υπέρβαση δημοσίων εσόδων κατά 580 εκατ. ευρώ-Ταχύτερες επιστροφές σε επιχειρήσεις και πολίτες

    Υπέρβαση δημοσίων εσόδων κατά 580 εκατ. ευρώ, δείχνουν τα προσωρινά αποτελέσματα Οκτωβρίου, επισήμανε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι “μέχρι το τέλος θα πάμε το ίδιο καλά και θα έχουμε μια ακόμη πολύ καλή χρονιά από πλευράς εσόδων”.
    Ο κ Πιτσιλής μίλησε από το βήμα του 11ου Thessaloniki Tax Forum,  με θέμα “Φορολογία και Οικονομική ανάπτυξη, με κλειδί την ψηφιακή ωριμότητα” και γνωστοποίησε ότι “θετικά και πάνω από τους στόχους έχουν κινηθεί και οι επιστροφές .”Μέχρι σήμερα πάνω από 3,93 δισ.ευρώ έχουν επιστραφεί σε επιχειρήσεις και πολίτες”. 
Διευκρίνισε ότι “με φετινή μας απόφαση τροποποιήσαμε και καταστήσαμε ακόμη πιο αποτελεσματική τη σχετική κανονιστική νομοθεσία ώστε να επισπευσθεί ακόμη περισσότερο η επιστροφή στις συνεπείς επιχειρήσεις,  χωρίς να χρειάζεται για αυτές να διεξαχθούν τρεις έλεγχοι πριν επανενταχθούν στη χρυσή λίστα των εγκεκριμένων οικονομικών φορέων”.ο κ Πιτσιλής χαρακτήρισε “ευχάριστη” και την εικόνα στον τομέα της επιβράδυνσης δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και σημείωσε ότι “ναι μεν αυτό είναι σημάδι της ανάκαμψης της ελληνικής  οικονομίας”, αλλά και της “αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης”.
Κάνοντας τον προαπολογισμό της φετινής χρονιάς, 43 ημέρες πριν τη λήξη της, ο κ. Πιτσιλής, ανέφερε ότι το 2019 αποτέλεσε τη χρονιά που συνεχίστηκε η ηλεκτρονικοποίηση σειράς υπηρεσιών. “Φέτος ανοίξαμε εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης παρακρατημένου φόρου. Προχωρήσαμε τη διασύνδεση μητρώων ΑΑΔΕ με την Ελληνική Αστυνομία για τις αλλαγές ταυτοτήτων. Θέσαμε σε εφαρμογή την ηλεκτρονική πλατφόρμα του τέλους πλόων αναψυχής και εμποροπλοίων, του ΤΕΠΑΥ, προχωρήσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση ενημέρωσης της μεταβίβασης ακινήτων για βεβαιωμένα και μη ληξιπρόθεσμα  χρέη έως 5.000 ευρώ από εκεί που το όριο ήταν 30 ευρώ και εγκαινιάσαμε πλατφόρμα Lotify για ινχηλασιμότητα αλκοολούχων” . Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα πως υποστηρίχθηκαν πολύ δύσκολες τεχνικά ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων περίπου 5,9 δισ. ευρώ». 
“Τα καλά αποτελέσματα και η εξωστρέφεια “έφεραν και διεθνή αναγνώριση, υπογράμμισε. “Πριν 17 μήνες, ξεκίνησε προσπάθεια διαμόρφωσης με άλλες φορολογικές διοικήσεις της ΕΕ για την ατζέντα στρατηγικών θεμάτων που αφορούν όλα τα κράτη- μέλη. “Έχει προχωρήσει αυτό. Η Ελλάδα είναι πλέον οδηγός ενός πολύ σημαντικού πρότζεκτ για διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από φορολογικές διοικήσεις. Η καλή αυτή δουλειά επισφραγίστηκε και με την ανάθεση στην ΑΑΔΕ της προεδρίας του ΙΟΤΑ” σημείωσε και ειδικά στο κομμάτι της εκπαίδευσης είπε ότι “πάνω από 500 υπάλληλοι πλέον λαμβάνουν 9μηνη εκπαίδευση στην φορολογική και τελωνειακή ακαδημία πριν αναλάβουν υποθέσεις τόσο για πολίτες, όσο και για επιχειρήσεις”.
 
Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Υπογραμμίζοντας ότι πέραν των όσων πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου μόλις γίνει νόμος, ο κ.Πιτσιλής αναφέρθηκε στα “πολλά” και “μεγάλα έργα” που “τρέχουν” και έχουν ως κεντρικό υπόβαθρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
“Προχωράμε, όπως είπε, στη ψηφιοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου” και το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο. “Αισιοδοξούμε ότι θα το δούμε ψηφισμένο τις επόμενες ημέρες έτσι ώστε, μέχρι τέλος του χρόνου αν είναι δυνατόν να έχουμε ανοίξει και την εφαρμογή για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Εργαζόμαστε εντατικά για να υιοθετήσουμε ένα σύστημα πληρωμών, όπου οι πληρωμές, θα εμφανίζονται άμεσα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του οφειλέτη και έτσι να μη χρειάζεται να πηγαίνουν οι ενδιαφερόμενοι στην αρμόδια ΔΟΥ για την πληρωμή του φόρου όταν θέλουν να γίνει άμεσα η συναλλαγή”.
 
Τα 2020 έτος προσαρμογής στη νέα πλατφόρμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία

“Με μεγάλη ένταση”, είπε ο κ. Πιτσιλής, προχωρά και το τρίπτυχο “ηλεκτρονικά βιβλία- ηλεκτρονική τιμολόγηση-διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών” με τα πληροφοριακά συστήματα ΑΑΔΕ. Το νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πλέον στην τελική του μορφή και μετά τη ψήφισή του θα ακολουθήσουν και οι προβλεπόμενες κανονιστικές αποφάσεις και πρόσθεσε ότι ο προσανατολισμός είναι η επόμενη χρονιά. Το “2020 να είναι η χρονιά προσαρμογής για όλους στη νέα πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων”. Πρόθεση υπάρχει επίσης να “δώσουμε έμφαση πιο πολύ στην εκπαίδευσή μας στο νέο σύστημα και ιδίως την πρώτη χρονιά στα τυχόν λάθη που μπορεί να προκύψουν από δηλώσεις. Είναι ένα νέο σύστημα θα βρεθούν ενδεχομένως πράγματα που πρέπει να διορθωθούν».

Ε.Α.
 

©Πηγή: amna.gr

Loading