Άρθρο του προέδρου του σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού στο Politic.gr

Με το άνοιγμα του Τουρισμού διαβάσαμε στον Τύπο με ενδιαφέρον κυβερνητικές δηλώσεις, αλλά και τοποθετήσεις εκπροσώπων του τουριστικού κεφαλαίου, για τα κέρδη που θα έχουν και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι με την έναρξη της νέας σεζόν, για την ανάπτυξη που θα κερδίσουμε όλοι. Περνώντας ο καιρός βέβαια είδαμε πώς μεταφράζεται στην πράξη αυτού του είδους η ανάπτυξη.

Στα ξενοδοχεία της περιοχής μας, όπου ταυτίστηκε σχεδόν με εθνικό στόχο η πληρότητα σε αυτά, ενώ μπούκωσαν στις απαλλαγές οι ξενοδόχοι, οι εργαζόμενοι έζησαν την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση στο πετσί τους. Αρχές του 2021 έρχονταν καταγγελίες από ξενοδοχοϋπαλλήλους ότι τους στέλνονται εξώδικα από την εργοδοσία, πως δε θα επαναπροσληφθούν. Αυτοί που ξεκίνησαν να δουλεύουν ζουν με την αγωνία αν θα συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για να καταφέρουν να βγουν στο ταμείο ανεργίας.

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει-για άλλη μια φορά-το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, για να καλύψει τις ευθύνες της για την τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ευθύνες που βαραίνουν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αναγκάζει τους συναδέλφους μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να πληρώνουν για δύο rapid tests την εβδομάδα.

Αξίζει να σταθούμε στο εξής: ότι ενώ σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού, ότι ενώ μόνο μετά από παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων οι εργοδότες πήραν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να κουνήσει το δάχτυλο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί .

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν την προοπτική στους εργαζόμενους για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, το Συνδικάτο μας, καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν υπέστειλε τη σημαία. Με περιοδείες και ενημερώσεις των συναδέλφων, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των μαχόμενων υγειονομικών, με διαδικτυακές συσκέψεις, αναπτύξαμε τη δράση μας ακριβώς την περίοδο που χρειάστηκε, όταν κινδύνευε η ζωή κι η υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Οι αγώνες μας έχουν σκοπό εκτός από την προστασία της υγείας των συναδέλφων και την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, με υποχρεωτικότητα για όλες τις ειδικότητες, με κατοχύρωση ανθυγιεινού ενσήμου, 8ώρου και 5μέρο, με όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κι αυτή η πάγια απαίτηση αποκτά πιο επιτακτικό χαρακτήρα τώρα που η ΝΔ πέρασε δύο εκτρώματα, τον νόμο για το 10ωρο και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Ως συνδικάτο δεν πρόκειται να αφήσουμε τους εργαζόμενους του κλάδου να χαρίσουν ούτε ένα δικαίωμά τους, να μην δουλέψουν τζάμπα ούτε ένα τέταρτο της ώρας, να μην αφήσουν να τζογάρουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι καρχαρίες του κλάδου.

Με αφορμή και το συλλαλητήριο στο οποίο καλούν οι ταξικές δυνάμεις στην πλατεία ΧΑΝΘ, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 6 μμ, μπήκαμε σε έναν κύκλο πιο εντατικής ενημέρωσης και κινητοποίησης του ΣΕΤΕΠΕ. Το συγκεκριμένο αγωνιστικό κάλεσμα είναι μέρος σειράς κινητοποιήσεων που αφορούν τα δικαιώματά μας, τους μισθούς μας, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μας, την υγεία μας, την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Εργασίες καθαρισμού στην Περιφερειακή οδό και στην Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr