Απαραίτητη η γρήγορη απορρόφηση και η αξιοποίηση των κοινωνικών πόρων, τόνισαν ομιλητές στο Thessaloniki Helexpo Forum

Η ανάγκη για γρήγορη απορρόφηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, συζητήθηκαν σε εκδήλωση, με τη συμμετοχή πολιτικών και αυτοδιοικητικών, με  θέμα: «Πολιτική Συνοχής 2021-2027», στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Τοποθέτηση Δημήτρη Σκάλκου

«Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός από το υπουργείο για την επόμενη προγραμματική περίοδο» σημείωσε ο  γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτριος  Σκάλκος, τονίζοντας ωστόσο ότι διεξάγεται δημόσια διαβούλευση και με τους κοινωνικούς εταίρους και με τα άλλα πολιτικά κόμματα και γενικώς με την κοινωνία. «Έρχονται οι πόροι της επόμενης κοινωνικής συνοχής σε συνδυασμό με τη μόχλευση και τα πρόσθετα κονδύλια. Δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πακέτο χρηματοδότησης. Πρέπει να ετοιμάσουμε και την επόμενη γενιά χρηματοδοτικών εργαλείων που θα είναι περισσότερο στοχευμένα και περισσότερο φιλόδοξα για θα βοηθήσουν το παραγωγικό μοντέλο».
Τόνισε, ότι υπάρχουν ασφαλώς πολιτικές αντιθέσεις στα κράτη και ότι η πανδημία είναι αφορμή να αναθεωρηθούν πράγματα, αλλά στο μεταξύ πρέπει να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα εργαλεία για τη βελτίωση της οικονομίας και την επίλυση προβλημάτων που προήλθαν και από την πανδημία και από άλλους λόγους.
Ο κ. Σκάλκος υπογράμμισε ότι αυτοί οι αυξημένοι πόροι όλοι μαζί και με τη μόχλευση που θα προκύψει μπορούν να παρομοιαστούν με ένα άλλο σχέδιο Μάρσαλ, ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, που θα μπορούσε να αλλάξει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Όπως είπε θα πρέπει να λειτουργήσουν γρήγορα υπουργεία, αυτοδιοίκηση  και άλλοι φορείς για να επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων, που ωστόσο αυτή τη φορά είναι αρκετοί για να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις σε τέτοια κατεύθυνση.
«Χρειαζόμαστε ώριμα έργα, με συγκεκριμένες δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα ανασχηματίσουν το παραγωγικό μας μοντέλο, έχοντας τώρα και πόρους» ανέφερε και πρόσθεσε : «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα. Είναι μια μεγάλη δεξαμενή ώριμων έργων».
Ο κ. Σκάλκος επεσήμανε ότι αυτή τη φορά η παρέμβαση της Ε.Ε. ήταν πιο άμεση – σε αντίθεση με αυτήν απέναντι στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008-9 που ήταν αργή -, καθώς οι ευρωπαίοι «ενσωμάτωσαν τα διδάγματα του παρελθόντος».
Υπογράμμισε, δε, ότι Το πρώτο ειδικό αποθεματικό που προγραμματίζεται να γίνει από την κυβέρνηση για την περίοδο 2021-2025 με επτακόσια πενήντα εκατομμύρια θα αναφέρεται στο κομμάτι της πρόληψης καταστροφών, αντιπλημμυρικά κ.α., υπογράμμισε ο γγ Δημοσίων Επενδύσεων και σημείωσε πως με αφορμή και τον κορονοϊό στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχτούν και πόροι που αφορούν την ασφάλεια υγείας, προληπτική ιατρική για την αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών στο μέλλον, κ.α.
«Πρέπει να θωρακίσουμε τη χώρα μας απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις» είπε ο κ. Σκάλκος.
Για την περιφερειακή ανάπτυξη, τόνισε ότι η κεντρική διοίκηση ήταν ήδη σε συνεννόηση, αλλά προέκυψε η πανδημία,  με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, και τον πρόεδρο της κ. Τζιτζικώστα για διοργανώσεις που θα αναδεικνύουν περιφερειακές ανάγκες και προωθούν περισσότερη αποκέντρωση.  «Αυτή τη φορά θέλουμε να πάμε με θεματικά συνέδρια ανά περιφέρεια , αυτά είναι πρωτοβουλία των περιφερειών» ανέφερε ο κ. Σκάλκος.

Τοποθέτηση Γιώργου Πατούλη

«Είναι μια μεγάλη ευθύνη και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, να απορροφηθούν καλά αυτοί οι πόροι για να αλλάξουμε πολλές υποδομές και να κάνουμε μια επανεκκίνηση στο ζήτημα της ανάπτυξης» τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής,  Γεώργιος Πατούλης, σημειώνοντας ότι η προτεραιοποίηση στη γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων σχετίζεται με την εξάλειψη της όποιας μορφής γραφειοκρατίας.
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ήδη έχουν ενταχθεί πολλά έργα που σχετίζονται και με το ζήτημα της ασφάλειας, διευθέτησης ρεμάτων και της χρηστής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και ότι βήματα γίνονται με πολύ ταχείς ρυθμούς πλέον και στο σύστημα της ανακύκλωσης και μέσω ΣΔΙΤ . «Νομίζω ότι αυτή η περίοδος είναι γόνιμη αρκεί να την εκμεταλλευτούμε υπέρ πολιτών υπέρ της ανάπτυξης της χώρας» είπε ο κ. Πατούλης.

Τοποθέτηση Μαρίας Σπυράκη

Σε «δύο προκλήσεις» για το επόμενο διάστημα σε ότι έχει να κάνει με τους ευρωπαϊούς πόρους της νέας περιόδου, αναφέρθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.
«Η πρώτη είναι η εμπροσθοβαρή απορρόφηση αξιοποίηση των πόρων που έχουμε στη διάθεση μας.  Πρέπει να ξεκινήσουμε, απορροφώντας δραστικά και τάχιστα ένα μεγάλο μέρος των πόρων» είπε η ευρωβουλευτής και συνέχισε : «Δεύτερον, πρέπει να δούμε τα έργα με άλλο μάτι και να μπούμε στη λογική της νέας οικονομίας τάχιστα».
Η κ. Σπυράκη ανέφερε ως παράδειγμα ότι καμιά φορά αντί ενός μικρού τοπικού έργου, ίσως θα ήταν προτιμότερο να προκριθεί με τους ίδιους πόρους, ένα άλλο, ευρύτερο έργο, το οποίο να συνδέεται με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε πιο «πράσινο» και πιο ψηφιακό, π.χ. μεγάλο ευζωνικό δίκτυο, ενώ σημείωσε ότι και άλλες δράσεις  μπορεί να χρηματοδοτηθούν σε κατευθύνσεις, όπως π.χ. η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με φιλικά προς το περιβάλλον, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, κ.α.
«Η επίτευξη των στόχων περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα. Πρέπει αυτή  η συζήτηση να εξελιχθεί σε εθνική υπόθεση» είπε η κ. Σπυράκη και συνέχισε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πάρα πολύ γρήγορα συνέργειες, συγκέντρωση δυνάμεων».
«Χρειαζόμαστε το one rule book» είπε η ευρωβουλευτής. Τόνισε, όμως ότι θα πρέπει να υπάρχουν και όλες εκείνες οι δικλείδες,  που θα διασφαλίζουν τη χρηστή διαχείριση των πόρων.

Τοποθέτηση Παναγιώτη Κορκολή

«Όλη η οικονομία πρέπει να κάνει μια στροφή στην ποιότητα» επεσήμανε ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μια αλλαγή προς ένα πιο «πράσινο» και πιο ψηφιακό, παραγωγικό μοντέλο, που ωστόσο θα αντιμετωπίζει περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες.
Ο κ. Κορκολής επεσήμανε, ότι οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες στην «πράσινη» μετάβαση μπορούν να εξειδικευτούν, ανά περιφέρεια, και έφερε ως παράδειγμα τα δεκατρία περιφερειακά συνέδρια που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Υπογράμμισε, ωστόσο ότι από μόνες τους η «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση δεν αρκεί, αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις εάν δεν υπάρξει μέριμνα, μπορεί να αυξήσει τις ανισότητες και «να αφήσει πολλά τμήματα του πληθυσμού πίσω».

©Πηγή: amna.gr

Loading