Στον εισαγγελέα για την καύση σκουπιδιών στα “Τσαΐρια” της Περαίας κάτοικοι της περιοχής

Αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμα και στον εισαγγελέα, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, για το ζήτημα της άτυπης χωματερής και της καύσης σκουπιδιών στην τοποθεσία “Τσαΐρια” της Περαίας είναι πολίτες της πειροχής, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” η Μαρουτσέλλα Βασιλειάδου, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού.

“Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί δύο δήμους με μεγάλο πληθυσμό, τους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού”, σημείωσε η κ. Βασιλειάδου και πρόσθεσε: “έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος φάκελος, που μένει να τον υποβάλουμε στην αρμόδιο εισαγγελέα περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης και να ζητήσουμε να λάβει την πρωτοβουλία για να δοθεί κάποια λύση”.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια, θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το ζήτημα και εφόσον η νέα διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού κινηθεί ως αρωγός. “Ο καινούργιος δήμαρχος που εξελέγη έχει δείξει ένθερμο ενδιαφέρον”, τόνισε.

Σημείωσε, ωστόσο, πως “μέχρι στιγμής, το μόνο που έχει γίνει είναι μια διακίνηση αλληλογραφίας και επί της ουσίας δεν έχει γίνει κάτι άλλο, δεν υπάρχει καμία ενέργεια επί της ουσίας από τις αρμόδιες αρχές, ούτε από την Περιφέρεια ή τους δύο (σ.σ διατελέσσαντες τα περασμένα χρόνια στον δήμο Θερμαϊκού) δημάρχους. Υπάρχουν δε και φορείς έτεροι, όπως η ΔΕΗ, με την οποία έχει γίνει διακίνηση αλληλογραφίας, αφού υπάρχει και μεγάλο ζήτημα με την κλοπή καλωδίων και τις φθορές σε μετασχηματιστές”.

Τα “Τσαΐρια” της Περαίας και το ιστορικό των καύσεων

“Υπάρχει ένας άτυπος καταυλισμός Ρομά στην είσοδο της Περαίας, που βρίσκεται στον δήμο Θερμαϊκού, τα επονομαζόμενα Τσαΐρια, δίπλα όμως από αυτό τον καταυλισμό έχει διαμορφωθεί και μια άτυπη χωματερή με μπάζα, υλικά διαφόρων τύπων, αυτοκίνητα, εγκαταλελειμένες συσκευές,” σύμφωνα με την κ. Βασιλειάδου, η οποία επισήμανε πως έχουν ήδη μαζευτεί υπογραφές από πολίτες για την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος.

“Έχουμε ήδη μαζέψει 2.000 υπογραφές, έχουμε απευθυνθεί σε όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, ενώ έχουμε απευθυνθεί και στον Συνήγορο του Πολίτη, από τον οποίο έχουμε και πόρισμα. Το τελευταίο μας βήμα είναι να απευθυνθούμε στον εισαγγελέα, κάτι που θα είχε ήδη γίνει, το έχουμε όμως αφήσει για το φθινόπωρο”, εξηγεί, ενώ εστιάζει και στο πλέον πρόσφατο περιστατικό που ανησύχησε τους περίοικους.

“Το περασμένο Σάββατο έγινε μια πάρα πολύ μεγάλη φωτιά και μας έπαιρναν τηλέφωνο ακόμη και από περιοχές όπως ο Εύοσμος, η Καλαμαριά, το ακριβώς απέναντι τμήμα της Θεσσαλονίκης”, περιέγραψε η κ.Βασιλειάδου, τονίζοντας πως η επιδίωξη των πολιτών είναι σαφής και αφορά το “να σταματήσει η καύση αυτή και να καθαριστεί και ο χώρος”, που “δεν είναι τίποτα άλλο από μια μεγάλη, άτυπη χωματερή”.

“Το πρόβλημα αυτό υπάρχει τουλάχιστον από το 2004, όταν άρχισα και προσωπικά να ασχολούμαι με το θέμα, την τελευταία όμως πενταετία έχει ενταθεί”, σημείωσε η κ. Βασιλειάδου. “Γίνονται καύσεις σε καθημερινή βάση, άλλοτε ορατές καθώς είναι πολύ μεγάλες, άλλοτε όχι τόσο αφού είναι μικρότερες· καύσεις που γίνονται για την εξαγωγή του χαλκού και άλλων μετάλλων από διάφορα ελαστικά και καλώδια, έχουν όμως συχνά σαν αποτέλεσμα να πιάνουν φωτιά και τα σκουπίδια”, εξήγησε και μετέφερε την ανησυχία κατοίκων των γύρω περιοχών ακόμη και για ενδεχόμενη “μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, όπως και του υπέργειου περιβάλλοντος”.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading