Δήμος Θεσσαλονίκης: Καλωσόρισμα για τη νέα σχολική χρονιά σε προσφυγόπουλα

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των προσφύγων σχετικά με την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, με αφορμή μάλιστα και την αυριανή έναρξη της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στους Κήπους του Πασά, ανοιχτή εκδήλωση για τους πρόσφυγες- ωφελούμενους του προγράμματος REACT, που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος του REACT, Κωνσταντίνα Μπάκα, τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά 260 παιδιά στις διάφορες σχολικές βαθμίδες και πιο συγκεκριμένα 55 στα προνήπια-νήπια, 125 στο δημοτικό, 62 στο γυμνάσιο και 18 παιδιά στο λύκειο/ΕΠΑΛ. “ Είναι σημαντικό”, προσθέτει η συντονίστρια του REACT, Μαρία Δεβελάσκα, “ να καλωσορίσουμε και να προτρέψουμε αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους”.
Σύμφωνα πάντως με την υπεύθυνη εκπαίδευσης της Ύπατης Αρμοστείας, Δώρα Κοκοζίδου, συνολικά στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ-το REACT είναι επιμέρους πρόγραμμα- φοίτησαν κατά την περσινή χρονιά περίπου 1500 προσφυγόπουλα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τον νόμο Θεσσαλονίκης.

“ Από το σύνολο των 1500 παιδιών, τα 400 προέρχονταν από διάφορες δομές ανοιχτής φιλοξενίας” τόνισε η κ.Κοκοζίδου. Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για την απόφαση αναστολής απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, καθώς όπως είπε, “ έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μη μπορούν να εμβολιαστούν και άρα, δεν θα μπορούν να πάνε σχολείο”.

“ Ωστόσο, πιστεύω και ελπίζω ότι σύντομα αυτό το ζήτημα που είναι σε εκκρεμότητα, θα επιλυθεί” κατέληξε.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία του Ασύλου του Παιδιού, η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και η μπάντα κρουστών “Τα κρούσματα”, κωμικοί διασκεδαστές και κλόουν, ενώ δόθηκαν στα παιδιά σχολικές τσάντες.

Το πρόγραμμα REACT αποτελεί μέρος του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA  στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος, με εταίρους τους δήμους Νεάπολης- Συκεών και Καλαμαριάς, την Ανατολική Α.Ε , την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΧΑΝΘ, τις ΜΚΟ PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ και το Καταφύγιο Αιτούντων Άσυλο “ Φιλοξενείο”.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading