Η “καθαρή” ενέργεια προτεραιότητα της κυβέρνησης

Η προσπάθεια υλοποίησης των δεσμεύσεων και των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της χώρας, η πάταξη της γραφειοκρατίας για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο Ενεργειακό Φόρουμ Ν.Α. Ευρώπης.

«Η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, με τη μέγιστη αξιοποίηση όλων των μεταλιγνιτικών προγραμμάτων,  είναι ένα μέλλον που μας αφορά όλους» είπε η κ. Σδούκου, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα μέλλον με «περιβαλλοντική ποιότητα, με ποιότητα ζωής».

«Να υπερβούμε παραδοσιακές πολιτικές διαφορές και διαφωνίες, η επιστήμη και η νέα τεχνολογία πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας μας. Είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά σε κάθε έλληνα πολίτη» πρόσθεσε η κ. Σδούκου.

Η κ. Σδούκου στάθηκε στη σύγχυση που δημιουργούσαν διαφορετικές νομοθετικές προσεγγίσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα προηγούμενα «εθνικά σχέδια δράσης», το  ένα στο υπουργείο Ενέργειας και το άλλο στο υπουργείο Μεταφορών.

«Το προηγούμενο υπουργείο Ενέργειας, ανέφερε ότι το 10% των αυτοκινήτων το 2030 πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Το 10% σημαίνει 560.000 αυτοκίνητα. Για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030 πρέπει να πωλούνται 46.000 ηλεκτρικά οχήματα τα χρόνο, είπε η κ. Σδούκου και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό θέλουμε να το μαζέψουμε, να θέσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης».

Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι προχωρά, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, η έκπτωση του φόρου για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το άνοιγμα της πλατφόρμας για το «Εξοικονομώ κατ Οίκον».

Υπογράμμισε ότι μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται σε καλά επίπεδα ενεργειακής εξοικονόμησης, όμως – όπως εξήγησε – αυτό οφείλεται περισσότερο στην κρίση και στην μειωμένη κατανάλωση των νοικοκυριών και όχι στο ότι η Ελλάδα  έχει μετατραπεί σε ενεργειακά αποδοτική χώρα. Τόνισε, ότι οι αδειοδοτήσεις των ενεργειακών επενδύσεων πρέπει να ακολουθούν την ευρωπαϊκή οδηγία και να δίνονται εντός διετίας, ενώ πρέπει να αποφευχθούν οι «επαναλήψεις» από την πλευρά των υπηρεσιών στις διαδικασίες με τους επενδυτές. Σημείωσε, ότι προχωρά το νέο χωροταξικό ειδικό πλαίσιο στις ΑΠΕ σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Οικονόμου. Τέλος, εξετάζεται η δυνατότητα συνεισφοράς των υβριδικών σταθμών και των συστημάτων αποθήκευσης, το κόστος των οποίων ολοένα και μειώνεται.

Ακόμη, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στον εθνικό και ευρωπαϊκό στόχο για την μείωση των εκπομπών αερίων  άνθρακα.

«Νομίζω ότι μπορούμε να προλάβουμε το χρόνο και να πετύχουμε αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας» είπε  και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε πως το ευκταίο μπορεί να γίνει εφικτό».

Επισήμανε ότι το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ως το 2050, προσαρμόζεται στην γενική απαίτηση, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να αναληφθούν από τις κυβερνήσεις «τολμηρές, καινοτόμες, οριζόντιες δράσεις για να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή».

«Η μετάβαση αυτή δε θα γίνει με το βαμβάκι, γιατί ανατρέπουν όλη τν παραγωγική διαδικασία που ξέρουμε. Από την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, πρακτικές εξοικονόμησης, μέχρι τον τρόπο που ασκείται η ενέργεια», υπογράμμισε.

Φ.Γ.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading