Έκτακτοι καθαρισμοί στο Θερμαϊκό κόλπο

Έκτακτοι καθαρισμοί γίνονται, με εντολή του υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), στην επιφάνεια των νερών του Θερμαϊκού κόλπου, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, όπου το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο του ευτροφισμού, ή φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας.

Η υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου έδωσε εντολή να ενταθούν οι δράσεις με χρήση πρόσθετου εξοπλισμού και μηχανημάτων για τον καθαρισμό των επιφανειακών νερών, ο οποίος ήδη πραγματοποιείται σε τακτική βάση.

Το φαινόμενο του ευτροφισμού, ή της ερυθράς παλίρροιας είναι φυσικό και βιολογικό, δεν είναι άμεση ρύπανση, αλλά δευτερογενές αποτέλεσμα της βιοποικιλότητας, που εντείνεται σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες.

«Με ενημέρωσαν από το υπουργείο να κάνουμε έκτακτους καθαρισμούς, θα έχουμε δύο σκάφη και ένα βυτίο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αναδόχου εταιρίας, της «North Aegean Slops», Ηλίας Ορφανίδης.

«Θα είναι το πλοίο “ Ασίνη” και έχει βγει και το “ Τάσος” και το βυτίο, αλλά θα βάλουμε και ένα φουσκωτό» λέει ο κ. Ορφανίδης και προσθέτει: «Με το φουσκωτό θα εντοπίζουμε πού υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση, ώστε να επιχειρούμε εκεί για να αντιμετωπίζουμε την αισθητική όχληση και να κατευθύνουμε περισσότερο προς τα εκεί τις ενέργειες μας».

Τα μηχανήματα καθαρισμού εργάζονται κανονικά και με τη χορηγία της ΕΥΑΘ Α.Ε. και τουλάχιστον ως την Τετάρτη θα πραγματοποιούνται έκτακτοι καθαρισμοί, αναλόγως και με την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΜΑΘ, το υπουργείο παρακολουθεί «με ιδιαίτερο προβληματισμό» τα περιβαλλοντικά φαινόμενα που εξελίσσονται στον Θερμαϊκό κόλπο και μεριμνά για τον καθαρισμό των επιφανειακών υδάτων, αλλά η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών φαινομένων στον Θερμαϊκό «είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση, υλοποιούμενος με την ενεργοποίηση του φορέα διαχείρισης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading