MCP 9: Το μεγαλύτερο σόου στην Ελλάδα

Του Σταμάτη Βαλασιάδη /φωτογραφίες: Γιάννης Μωυσιάδης
Όλα είναι έτοιμα για το MCP 9, το πρώτο μεγάλο μαχητικό event της χρονιάς, το οποίο διοργανώνεται από το Promotion MCP το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης.

Το φίλαθλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη δυνατότερη κάρτα αγώνων των τελευταίων ετών, που περιλαμβάνει 13 αναμετρήσεις 26 κορυφαίων αθλητών, που αποτελούν την αφρόκρεμα του ελληνικού ΜΜΑ, αλλά και αθλητές από κορυφαίους συλλόγους του εξωτερικού.

Τι είναι το MMA

«Το MMA είναι οι λεγόμενες μεικτές μαχητικές τέχνες» μάς λέει ο Αλέξανδρος Καρούσος, πρόεδρος του MCP αλλά και του συλλόγου «Άγιος Γεώργιος». «Παρόλο που φαίνεται να έρχεται από την Αμερική το άθλημα, η βάση του βρίσκεται στην Αρχαία Ελλάδα. Μιλάμε για το αρχαίο παγκράτιο, ή -ακόμα παλιότερα- για το αρχαίο πάμμαχον, που σημαίνει όλες οι μάχες, όλα τα είδη στυλ μαζί. Στη σημερινή εποχή, βέβαια, φαίνεται να έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν ισχύει αυτό. Το σόου των αγώνων ήρθε από την Αμερική, ουσιαστικά».

Ο Αλέξανδρος Καρούσος, πρόεδρος του MCP και του αθλητικού συλλόγου μεικτών μαχητικών τεχνών «Άγιος Γεώργιος»

Τι είναι το MCP

«Το MCP είναι μία διοργάνωση μεικτών μαχητικών τεχνών, όπου οι ήδη πρωταθλητές κοντράρονται μεταξύ τους» διευκρινίζει ο κ. Καρούσος. «Δηλαδή, κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται δύο ερασιτεχνικά πρωταθλήματα σε στάδιο, πρωινή ώρα, με 150-200 αθλητές, που σιγά-σιγά ο καθένας κερδίζει την κατηγορία του και μένουν τελικά 8-10 αθλητές. Κι αυτοί είναι οι διεκδικητές, που πάνε να διεκδικήσουν τη ζώνη από αυτούς που έχουν κερδίσει από προηγούμενα χρόνια και είναι ήδη οι κάτοχοι της ζώνης.

Οπότε, το MCP είναι στην πραγματικότητα ένα σούπερ θέαμα σε οκτάγωνο αγωνιστικό χώρο σε κλουβί, όπου ο κάθε αθλητής για να μπορέσει να μπει μέσα στο κλουβί είναι ένα “πολυμηχάνημα” το οποίο γνωρίζει και πυγμαχία και kickboxing και μουάι-τάι και πάλη και τζούντο και βραζιλιάνικο ζίου-ζίτσου. Γιατί, εάν ο αθλητής είναι ένας πάρα πολύ καλός πυγμάχος και πάει να μπει μέσα στο κλουβί, ο αντίπαλός του θα τον πάει κάτω, οι γνώσεις της πυγμαχίας θα “απενεργοποιηθούν” και θα τον δείρει στο έδαφος, που ο άλλος δεν έχει γνώσεις μάχης εδάφους. Οπότε, για να μπεις μέσα στο κλουβί, πρέπει να έχεις εκπαίδευση σε όλα αυτά τα πράγματα μαζί. Γι’ αυτό και συγκρίνουμε με ένα δεκαθλητή του στίβου έναν αθλητή που κάνει μεικτές μαχητικές τέχνες (mixed martial arts)».

Πόσο δημοφιλές είναι το MMA

«Αυτή τη στιγμή στην Αμερική έχει ξεπεράσει το NBA του μπάσκετ, τη Formula-1 και το αμερικάνικο ποδόσφαιρο – είναι ακόμα πιο δημοφιλές. Οι αμοιβές των αθλητών είναι ακόμα μεγαλύτερες απ’ ό,τι ενός μπασκετμπολίστα κ.τ.λ. – δηλαδή, όσα έχει ένας μπασκετμπολίστας σε ένα συμβόλαιο ενός έτους, τα παίρνει ένας διάσημος αθλητής του MMA σε έναν αγώνα!» αποκαλύπτει ο κ. Καρούσος.

«Στην Ελλάδα, εμείς είμαστε οι άνθρωποι οι οποίοι πρωταγωνιστούμε σ’ αυτό το άθλημα. Το φέραμε και το εφαρμόζουμε, οπότε κατά κάποιο τρόπο έχουμε την πρωτιά αυτήν τη στιγμή γιατί έχουμε τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία. Και ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πρώτος σύλλογος που καλλιεργεί αποκλειστικά το MMA. Δηλαδή, οι περισσότεροι σύλλογοι κάνουν kickboxing –ή τζούντο ή πάλη– και βάζουν κι ένα τμήμα MMA. Εμείς ξεκινήσαμε “Αθλητικός Σύλλογος Άγιος Γεώργιος μικτών μαχητικών τεχνών” απ’ το μηδέν – όταν πήγαμε να το κατοχυρώσουμε, μας λέγαν “τι είναι αυτό; Να το βάλω πάλη;”. Ανοίξαμε καινούριο ΚΑΔ, ουσιαστικά, κατά κάποιο τρόπο. Καταφέραμε για πρώτη φορά να γίνει γνωστό το Mixed Martial Arts, οι μεικτές μαχητικές τέχνες».

Πόσο δημοφιλές είναι το MCP

«Το MCP γίνεται μια φορά το χρόνο και είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή των μαχητικών τεχνών. Είναι τιμή μας που είναι βορειοελλαδίτικο το σόου, και είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο σόου στην Ελλάδα» λέει στην Politik ο Αλέξανδρος Καρούσος. «Και είναι πλήρως αμερικανοποιημένο, δηλαδή όλα είναι στα αγγλικά (ο εκφωνητής, οι σπίκερ), είμαστε συνδεδεμένοι με το Ντάλας με μία πολύ μεγάλη πλατφόρμα, με το fite.tv, για το pay per view, οπότε μπορούν να μας παρακολουθήσουν δορυφορικά μέσω της κάρτας τους πολλοί άνθρωποι που είναι φαν του αθλήματος. Αυτή είναι διάσημη πλατφόρμα, γιατί έχει μόνο μαχητικά αθλήματα – έχει πάνω από μισό εκατομμύριο συνδρομητές. Και μας έχουν χαρακτηρίσει ως πεντάστερο event.

Αθροιστικά τα βίντεό μας στο YouTube μετά το event φτάνουν ή και ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο προβολές. Η 9η διοργάνωση είναι ήδη sold out. Περιλαμβάνει συνολικά 13 αγώνες – οι 11 θα είναι MMA και οι δύο θα είναι ένα άλλο στυλ, το οποίο είναι μόνο παλαιστικό (grab submission fight), το οποίο το κάνουμε εμβόλιμα για να χαλαρώσει λίγο το κλίμα, γιατί το GRAB το παλαιστικό σε σχέση με το MMA είναι πολύ πιο λάιτ σαν θέαμα».

Main Event που κόβει την ανάσα

Το Main Event της βραδιάς αποτελείται από ένα ζευγάρι που θα καθηλώσει τον κόσμο που θα παρευρεθεί στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ HELEXPO, αλλά και όσους παρακολουθήσουν τους αγώνες μέσω Pay Per View από το κανάλι FITE TV.

Ο Μιχαηλίδης Αθηνόδωρος, ένας από τους κορυφαίους ΜΜΑ Fighters στα 67 κιλά, θα αντιμετωπίσει τον Μιχαλόπουλο Γιάννη, ο οποίος είναι Super Star του kickboxing, με παραπάνω από 150 αγώνες και 145 νίκες. Ο τελευταίος ξεκίνησε προσφάτως να δραστηριοποιείται στο ΜΜΑ, έχοντας 3 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση αποτελεί αλλαγή της τελευταίας στιγμής, λόγω τραυματισμού των αντιπάλων των δύο αθλητών, που όμως τους δίνει την ευκαιρία να αγωνιστούν για τη ζώνη του MCP το Νοέμβριο του 2019.

Στο co main event της βραδιάς, το MCP θα παρουσιάσει ένα ακόμη πολύ θεαματικό ζευγάρι, αυτό του Κύπριου Andrea Tricomiti, ο οποίος ζει και προπονείται στο Μάντσεστερ και σημειώνει μεγάλη άνοδο στις διοργανώσεις του εξωτερικού, και του Θεσσαλονικιού Ρόμπερτ Ογκανεσιάν, ο οποίος έχει πολλούς αγώνες εντός και εκτός Ελλάδος και έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και τους καλύτερους αθλητές. Αυτός ο αγώνας έχει διπλό ενδιαφέρον, καθώς από τη μια αποτελεί τη ρεβάνς που και οι δύο επιθυμούσαν, ενώ από την άλλη οι αθλητές θα αγωνιστούν για τη ζώνη του Eurobalkan Title του MCP.

Μάχη γένους θηλυκού

Ένα ακόμη ζευγάρι που θα απογειώσει την αδρεναλίνη του κοινού στα ύψη είναι γένους θηλυκού. Η Νέντζα «The ninja» Χριστίνα, την οποία χαρακτηρίζουν ως την Ελληνίδα Ρόντα Ρόουζ (αθλήτρια του UFC) καλείται να υπερασπιστεί τη ζώνη της από την παλαιότερη κάτοχό της, Καμενίτσα Χριστίνα. Η τελευταία δραστηριοποιείται και με τον κινηματογράφο, συμμετέχοντας στην πρόσφατη ταινία Bachelor 3.

«Υπάρχει πολύ μεγάλος γυναικείος αγώνας, ο οποίος είναι ο τρίτος απ’ το τέλος. Ένας τρομερός αγώνας μεταξύ μίας Θεσσαλονικιάς που έχει τη ζώνη και μίας Αθηναίας, της Καμενίτσα, η οποία έπαιξε και στην ταινία Bachelor που παίχτηκε τα Χριστούγεννα στους κινηματογράφους. Η Χριστίνα Καμενίτσα είναι πολύ-πολύ famous στην Αθήνα, και είχε παλιά τη ζώνη του MCP, την έχασε, και τώρα πάει να την ξανακερδίσει. Κι έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτός ο αγώνας» λέει στην Politik ο Αλέξανδρος Καρούσος.

Οι μονομαχίες που ξεχωρίζουν

Άλλα ονόματα που θα συμμετέχουν στην κάρτα του MCP και θα παρουσιάσουν το υπέρτατο θέαμα του MMA είναι ο Ραφαήλ-Ρόμπερτ Αλία από την Αλβανία, που καλείται να υπερασπιστεί τη ζώνη του MCP, που έχει στην κατοχή του εδώ και τέσσερα χρόνια, ενάντια στον Νίκο Μπουλή, έναν πολύ δυναμικό νεαρό αθλητή, ο οποίος είχε κερδίσει πέντε αντιπάλους στην πρόκριση του MCP.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το ζευγάρι του Βαλέριου Ακριτίδη, ο οποίος από το ποδόσφαιρο μεταπήδησε στις μεικτές μαχητικές τέχνες. Διαθέτει τόσα πολλά ψυχικά αποθέματα, που με τη σημαία του Πόντου και τον ήχο της λύρας οδεύει στον αγωνιστικό χώρο και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όσους τολμούν να σταθούν μπροστά του. Αντίπαλός του θα είναι ο Claudio Vecani από την Αλβανία, που ζει στην Αθήνα και είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, καθώς έρχεται από νικηφόρο αγώνα στη Φινλανδία και με τον πληθωρικό τρόπο παιχνιδιού του θα τον δυσκολέψει.

Ελληνοαλβανικός είναι και ο αγώνας του Ραφαήλ Σκούρα, κατόχου της ζώνης του MCP, και του πολύ δημοφιλούς Αλβανού Manuel Ganjia, ο οποίος ζει και προπονείται στο Άμστερνταμ, στη σχολή του διάσημου Kobs, με συναθλητή τον Gegard Mousasi. Είναι ένας αγώνας που θα εκτοξεύσει την κάρτα του MCP στα ύψη.

«Παίζω στο MCP9 ενάντια στο Rafael Σκούρα. Ο Rafael έχει τη ζώνη, εγώ είμαι ο διεκδικητής. Είναι ένας καλός αθλητής – μέτριος προς καλός. Είμαι έτοιμος να παίξω μαζί του είτε στο όρθιο είτε στο κάτω παιχνίδι. Και είμαι σίγουρος για τη νίκη» δηλώνει στην Politik o Manuel Gaxhja.

«Σίγουρα θα έρθει κόσμος από τη χώρα μου, από την Αλβανία. Άνθρωποι που με στηρίζουν από κει, φίλοι μου από την Ελλάδα, άνθρωποι από δω. Και σίγουρα το κλίμα θα είναι έντονο» υπόσχεται ο αθλητής, που προπονείται «κάποιους μήνες στην Ελλάδα, κάποιους μήνες στην Ολλανδία, στο Άμστερνταμ».

«Έχουμε μεγάλη κερκίδα»

«Παίζω στο MCP του Σαββάτου με τον Γιώργο Καλαϊτζή. Τον έχω μελετήσει και πιστεύω ότι θα του πάω τον αγώνα εκεί που θέλω εγώ. Και πιστεύω ότι θα τον κερδίσω, θα ’ναι εύκολος αγώνας για μένα» λέει στην Politik ο Amiran Severni.

«Κόσμο έχουμε πάρα πολύ. Μας περιμένουν, θέλουν να μας δουν φίλοι, συγγενείς, γνωστοί. Έχουμε μεγάλη κερκίδα» προσθέτει.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ακόμη έξι πολύ δυναμικά ζευγάρια και ένα υπερθέαμα που μόνο το MCP 9 (MMA Challenge Pro) μπορεί να προσφέρει!

Οι αγώνες προσφέρονται για στοιχηματισμό από την Goalbet.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019

Loading