Βαρτζόπουλος: «Αυτονόητη υποχρεωση της πολιτείας η χορήγηση 3ης δοσης εμβολιων»

Ο Βουλευτής ΝΔ Β´ Θεσσαλονικης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υποστήριξε πως είναι απολύτως απαραίτητη η χορήγηση τρίτης δόσης.

Αυτονόητη υποχρέωση του Κράτους Προνοίας απέναντι στο υγειονομικό προσωπικό και τους συνεπείς πολίτες του, που – αποδεικνύοντας συνέπεια, κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη- εμβολιάσθηκαν ευθύς εξ’ αρχής, είναι η άμεση χορήγηση ενισχυτικής δόσης των εμβολίων, υπογράμμιζει με ερώτηση του στον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο ίδιος τονίζει: «Συνεχώς διογκούμενα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν πλέον, ότι οι μεταλλάξεις του COVID -19 και η πάροδος χρόνου πέραν των έξι μηνών από την ολοκλήρωση εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα καθιστούν την χορήγηση ενισχυτικής δόσης απολύτως απαραίτητη για μια lege artis προστασία του πληθυσμού από την πανδημική λοίμωξη».

Ο κ. Βαρτζόπουλος δήλωσε, ότι στην χώρα μας ορθότατα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε την αναμνηστική δόση για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, με την υλοποίηση να εκκινεί από Σεπτεμβρίου.

Όπως όμως αναφέρει η «Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά» (ΕΙΝΑΠ) με επιστολή της στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού «είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μέριμνα για την προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υγειονομικών που ενσυνείδητα εμβολιάστηκαν» και μάλιστα από Ιανουαρίου, δηλαδή πλέον προ 8 μηνών. Αυτό φυσικά ισχύει, ούσα αυτονόητος υποχρέωση ενός Κράτους Προνοίας, και για όλους τους υπεύθυνους και κοινωνικά ευαίσθητους πολίτες, που έσπευσαν εκ των πρώτων, να εμβολιασθούν.

Άρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα πρέπει, να ερωτηθεί κατεπειγόντως επί της δυνατότητος χορήγησης ενισχυτικής δόσης -αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στους ασθενείς υψηλού κινδύνου -κατά προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και ακολούθως στον γενικό πληθυσμό.

Τι γίνεται με την χρήση ενισχυτικών δόσεων;

Οι εταιρείες παραγωγής έχουν εκκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την παροχή σχετικής έγκρισης από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ για τις ηλικίες άνω των 16 ετών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία συνιστούν ήδη την χρήση ενισχυτικών δόσεων, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε παρόμοια πρόθεση από Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ECDC το θέμα έχει εγερθεί και σε 13 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αναμένουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Tο Ισραήλ ξεκίνησε, να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNtech σε ανθρώπους άνω των 60 ετών. Τα πρώτα ενδεικτικά αποτέλεσμα επί των μεγεθών νοσηρότητος δεικνύουν, ότι δια τους άνω των 60 ετών η προστασία από την απλή νόσηση 10 ημέρες μετά την τρίτη δόση είναι τέσσερις φορές υψηλότερη αυτής, που επιτυγχάνεται μετά από τις αρχικές δόσεις και πέντε έως έξι φορές υψηλότερη ως προς την σοβαρή νόσηση και την νοσηλεία.

Οι ισραηλινές Αρχές επεξέτειναν το μέτρο και στους άνω των 40 ετών, που είχαν λάβει τη δεύτερη δόση πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες, ανακοινώνοντας και πιθανή περαιτέρω μείωση του ηλικιακού ορίου.

Δείτε επίσης: Οικονόμου για εμβόλιο: Ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους


Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading