Τα “όπλα” Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Τα “όπλα” που έχει στη διάθεσή του για την επανεκκίνηση της οικονομίας μελετά ξανά και ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα που θα θέσει σε κίνηση την παραγωγική μηχανή της χώρας.

Μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021, ο πρωθυπουργός θέτει ως στόχο να αναπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι χαμένες θέσεις εργασίας και η πτώση του ΑΕΠ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο χρόνια έως ότου καλυφθεί το οικονομικό κενό που προκάλεσε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, γι’ αυτό και ξεκαθάρισε πως τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων θα συνεχιστούν και το 2021, εφόσον χρειαστεί.

Τα “όπλα” που έχει στη φαρέτρα του είναι συγκεκριμένα. Πρώτον, η επιστρεπτέα προκαταβολή και η επιδότηση όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2021. Δεύτερον, οι χρηματοδοτικές ροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να ξεχωρίζουν. Τρίτο, η προσέλκυση επενδύσεων που εκτιμάται ότι μπορούν να συνεισφέρουν στα κρατικά ταμεία 45 έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ.   

Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τις 120 δόσεις

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων λόγω της πανδημίας. Από τη Δευτέρα ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους πληγέντες από την πανδημία. Μέσω του myBusinessSupport οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση επανένταξής τους στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, για την υπολειπόμενη οφειλή και για τις δόσεις που απομένουν. Για την επανένταξη στις ρυθμίσεις οι οφειλέτες θα πρέπει να  υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση και να καταβάλουν τη δόση Δεκεμβρίου 2020, έως το τέλος του μήνα.
 
Όσον αφορά το καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α. που ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου για τα πέντε νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, τη Δευτέρα υπογράφηκε απόφαση για την παράταση του. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Κω, της Λέρου, της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου θα έχουν μειωμένους συντελεστές 30% στον ΦΠΑ έως τις 30 Ιουνίου του 2021. Κρίνεται, άλλωστε, ότι η παράταση των μειωμένων συντελεστών για ακόμα ένα εξάμηνο είναι επιβεβλημένη, για να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Loading