ΣΥΡΙΖΑ: Φοβούνται νέα «Μαδρίτη»

Στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πληροφορείται το Politic, φοβούνται νέα «Μαδρίτη» για τα ελληνοτουρκικά με αφορμή τη χθεσινή (Τετάρτη) συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Υπενθυμίζουμε ότι το 1997 Κώστας Σημίτης και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είχαν συμφωνήσει, ανάμεσα σε άλλα, στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κάθε κράτος να σεβαστεί τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου, διατύπωση με την οποία θεωρήθηκε πως η Ελλάδα αποδεχόταν ότι η Τουρκία έχει ζωτικά νόμιμα συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, συμφέροντα τα οποία απορρέουν από κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Τα δύο κράτη, επίσης, αναλάμβαναν την υποχρέωση να απέχουν από μονομερείς ενέργειες προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να αξιοποιούμε το ΝΑΤΟ ως θεσμό μεσολάβησης με την Άγκυρα όταν θεωρούμε, κι ορθώς, πως τηρώντας ίσες αποστάσεις στην ουσία ευνοεί την Τουρκία.

Αναρωτιούνται, επίσης, στην Κουμουνδούρου γιατί ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζήτησε την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν ο Νορβηγός είναι γνωστός για τη φιλοτουρκική του στάση και πως θα ζητούσε υποχωρήσεις κι από τη χώρα μας.

Υποθάλπει το ακροδεξιό του ακροατήριο

Σε σχέση με τη Μόρια, στο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά υποθάλπει το ακροδεξιό ακροατήριό του, το οποίο έχει αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ λόγω της παρουσίας εδώ κι ένα μήνα του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την θεωρία των ξένων πρακτόρων που έβαλαν τη φωτιά.

Κι απορούν πώς είναι δυνατό να παραμένουν στις θέσεις τους οι αρμόδιοι υπουργοί κι ο επικεφαλής της ΕΥΠ αν ξένες υπηρεσίες έχουν επιτύχει αυτού του βαθμού τη διείσδυση σε ελληνικό παραμεθόριο νησί.

Loading