Στρατιωτική ενίσχυση από την Ρωσία στο Τατζικιστάν

Την βοήθειά της προσφέρει η Ρωσία στο Τατζικιστάν μετά από επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μίλησε για τα όπλα που πρόκειται να δώσει η Μόσχα στο Τατζικιστάν και την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού της γειτονικής χώρας, με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συνομιλεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κινεζικής διπλωματίας στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μοχάμαντ Ναΐμ.

Η διήμερη αυτή συνάντηση ξεκίνησε την Δευτέρα. Στο πλαίσιο αυτής, η εννιαμελής αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν υπό τον δεύτερο στην ιεραρχία των ανταρτών, τον μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, είχε «ξεχωριστές συναντήσεις με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, τον υφυπουργό εξωτερικών και τον Κινέζο ειδικό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν», όπως είπε ο ίδιος.

«Πολιτική, οικονομία και ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και των δύο χωρών, όπως και η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και η ειρηνευτική διαδικασία συζητήθηκαν στη διάρκεια των συναντήσεων», εξήγησε ο Ναΐμ.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε πως οι Ταλιμπάν «διαβεβαίωσαν την Κίνα ότι το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί για να πληγεί η ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας».

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι με τη σειρά τους «δεσμεύθηκαν να μην παρέμβουν στις εσωτερικές αφγανικές υποθέσεις, αλλά αντίθετα να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων».

Οι αντάρτες κατάφεραν να κατακτήσουν μεγάλες εκτάσεις του Αφγανιστάν σε λιγότερο από τρεις μήνες, προκαλώντας αναστάτωση στις γειτονικές χώρες.

Οι αφγανικές δυνάμεις, που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβάλει μεγάλη αντίσταση, έχουν πλέον τον έλεγχο, εκτός από της Καμπούλ, των πρωτευουσών των περιφερειών και των μεγάλων οδικών αξόνων, δημιουργώντας φόβους για επιστροφή του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Δείτε επίσης: Μπάιντεν: H Ρωσία επιδιώκει ανάμιξη στις βουλευτικές εκλογές του 2022 (vid)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading