Ρ. Ντάιμς: Η Διακήρυξη των Αθηνών, κορυφαία στιγμή της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την πλήρη υποστήριξη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Διακήρυξη της Αθήνας, χαιρέτισαν ο πρόεδρος της, Ρικ Ντάιμς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της επιτροπής υπουργών της απελθούσας ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η υποστήριξη της Διακήρυξης των Αθηνών από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί πράξη αναγνώρισης του έργου της ελληνικής προεδρίας της επιτροπής υπουργών του Οργανισμού, τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Χαίρομαι που η Συνέλευση – με την ομόφωνη ψηφοφορία της Διαρκούς Επιτροπής την Παρασκευή – υποστήριξε πλήρως τη Διακήρυξη της Αθήνας της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών, η οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι δημοκρατικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν υγειονομικές κρίσεις, όπως του COVID-19» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρικ Ντάιμς.

Επίσης, αναφερόμενος στη σημασία της Διακήρυξης των Αθηνών, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης τη χαρακτήρισε την κορυφαία στιγμή της επιτυχημένης Προεδρίας της Ελλάδας και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ορίζει ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας πρέπει να είναι αναλογικά, να επαναξιολογούνται συνεχώς, να επιβάλλονται κυρώσεις από το νόμο και να εποπτεύονται από τα Κοινοβούλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρικ Ντάιμς διαβεβαίωσε ότι η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάνει ήδη ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις ακολουθούν αυτήν την προσέγγιση και τόνισε: «Θα εργαστούμε σκληρά για αυτό τους επόμενους μήνες. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, θα συζητήσουμε τις ηθικές και νομικές πτυχές της ανάπτυξης εμβολίων».

Τέλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που η δήλωση της Συνέλευσης που καλωσόρισε τη Διακήρυξη της Αθήνας – μαζί με την «εργαλειοθήκη» της γενική γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης – εγκρίθηκε με την υποστήριξη όλων των μερών της. Αυτό δείχνει, όπως επισήμανε, ότι όλοι εμείς τηρούμε τις θεμελιώδεις αξίες που υποστηρίζει και υπερασπίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις».

Από τη μεριά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα στηρίξει τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της επιτροπής υπουργών του οργανισμού, «ώστε να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της από τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Δημήτρης Μάνωλης

 

©Πηγή: amna.gr

Loading