Πιερρακάκης: “Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα αυτονόητο βήμα, από σήμερα οι μαθητές θα λαμβάνουν τους βαθμούς τους μέσω κινητού”

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega – Αντικείμενο συζήτησης ήταν οι πανελλαδικές εξετάσεις και ο τόπος ενημέρωσης των μαθητών σχετικά με τις βαθμολογίες.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως ¨πάνω από 70.000 μαθητές, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στην σχετική υπηρεσία, θα λάβουν στο κινητό τηλέφωνό τους τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων. Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα αυτονόητο βήμα. Οπότε, σήμερα οι μαθητές θα λάβουν τους βαθμούς τους με αυτόν τον τρόπο”.

Επιπλέον, ο υπουργός διευκρίνισε ότι και για τη σχολή που εισάγονται οι μαθητές, η ενημέρωση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο και ευχήθηκε «καλή επιτυχία» σε όλους και όλες.

Σε ερώτηση πόσο δύσκολη ήταν η υλοποίηση αυτού του νέου τρόπου ενημέρωσης των μαθητών, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι « το εγχείρημααπαιτούσε καλή συνεργασία και η συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας είναι πάρα πολύ καλή. Το πιο δύσκολο είναι να μπορέσεις να σκεφτείς έναν νέο τρόπο να εξυπηρετείς τον πολίτη. Η τεχνολογία είναι ένα μέσο για να κάνεις πολύ απλά την εξυπηρέτηση του πολίτη ευκολότερη και καλύτερη»

«Freedom Pass» στο κινητό τηλέφωνο

Σχετικά με το «Freedom Pass», δηλαδή το voucher των 150 ευρώ που δικαιούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών, ο υπουργός σημείωσε ότι το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 20 Ιουλίου και την ακριβώς επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή στις 21 Ιουλίου, θα πιστωθούν τα χρήματα σε όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία με τη μορφή προπληρωμένης χρεωστικής κάρτας, την οποία θα λάβουν στο κινητό τηλέφωνο.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι νέοι θα μπορούν να μπουν στο gov.gr και με τους κωδικούς taxis να κάνουν την σχετική αίτηση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξήγησε ότι ακόμα και αν δεν διαθέτουν κωδικούς taxis, αν και «ιδανικά» θα έπρεπε να τους εκδώσουν, ωστόσο, θα μπορούν και πάλι να προχωρήσουν στη διαδικασία. «Θα κάνεις την αίτηση και την επόμενη εργάσιμη ημέρα θα λαμβάνεις την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα έχει φορτωθεί με 150 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων. Είναι στο κινητό σου τηλέφωνο, αυτή είναι η ιδέα», τόνισε ο υπουργός.

Επίσης πρόσθεσε πως πρόκειται για μία ευρύτερη αλλαγή, καθώς πλέον το πλαστικό χρήμα περνάει στα κινητά τηλέφωνα.

Πράσινη, κίτρινη και κόκκινη σήμανση για τους πελάτες των καταστημάτων

Σχετικά με τους ελέγχους που καλούνται να εφαρμόσουν τα καταστήματα εστίασης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε ότι θα γίνεται μέσω εφαρμογής, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση αυτήν τη στιγμή, ούτως ώστε να τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως «Η ιδέα της εφαρμογής είναι πολύ απλά να διαβάζει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Περιλαμβάνει ουσιαστικά αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί είτε του ότι έχεις νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο είτε του ότι έχεις κάνει τεστ pcr ή rapid, δηλαδή, αυτό που βγαίνει στη δική μας περίπτωση από τα διαγνωστικά κέντρα».

Από την πλευρά του καταστήματος, «αυτός που ελέγχει θα περνάει την εφαρμογή πάνω από το πιστοποιητικό που φέρνει ο πελάτης (είτε από το κινητό τηλέφωνο του πελάτη είτε σε χαρτί) και θα βγάζει μία σήμανση που είναι τρία πράγματα: πράσινο, εάν είσαι πλήρως εμβολιασμένος ή εάν έχεις νοσήσει, το κίτρινο θα βγαίνει για το τεστ και το κόκκινο, αν είναι λάθος το έγγραφο ή μη αληθές. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφασίζει αυτός ο οποίος ελέγχει εάν πρέπει να δώσει είσοδο σε αυτόν τον οποίο ελέγχει».

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στα app stores και θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.

Αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτό όλο δεν το αναπτύξαμε αυτοτελώς. Συζητήσαμε πάρα πολύ με την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για να λάβουμε τις κατευθύνσεις της».

Η εφαρμογή «έχει τα ελάχιστα δεδομένα πάνω, δηλαδή, μονάχα τη σήμανση -πράσινο, κίτρινο, κόκκινο- και το ονοματεπώνυμο, τίποτε άλλο. Δεν περιλαμβάνει άλλα δεδομένα (π.χ. ΑΜΚΑ)», αποσαφήνισε.

«Σε εύλογο χρονικό διάστημα» αποκλιμάκωση για τις εκκρεμείς συντάξεις

Σχολίασε επίσης πως «Κάποια πράγματα έχουμε προλάβει και τα έχουμε κάνει γρήγορα. Το βλέπετε στο gov.gr όπου έχουμε 1.200 διαδικασίες που έχουν ψηφιοποιηθεί. Κάποια άλλα πράγματα είναι δυσκολότερα» και συμπλήρωσε ότι «ο ΕΦΚΑ είναι το δυσκολότερο γιατί είχε πάρα πολλά ταμεία παλιά, τα οποία συνενώθηκαν, ενώ κάποια δεν είχαν συστήματα ουσιαστικά και δεν είχαν ψηφιοποιημένη πληροφορία».

«Η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τον Κωστή Χατζηδάκη και την ομάδα του είναι μεγάλη. Η ίδια ομάδα που ανέλαβε ψηφιακά τον εθνικό εμβολιασμό ασχολείται πλέον με τον ΕΦΚΑ, με το πώς θα μπορέσουμε η σύνταξη να βγαίνει ολοένα και γρηγορότερα, να μειωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις. Νομίζω ότι θα δείτε πάρα πολύ γρήγορα πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι υπάρχει «από κοινού μία στρατηγική και για τις εκκρεμείς συντάξεις, οι οποίες είναι πολλές, πώς θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε σε διαχειρίσιμο πλαίσιο. Νομίζω ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που θα το ανακοινώσει ο Κωστής Χατζηδάκης, θα δείτε ότι θα γίνει. Μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αποκλιμάκωση αυτού του προβλήματος».

Για άλλου τύπου συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως οι μεταβιβάσεις ακινήτων,οι πολίτες θα διαπιστώσουν «γρηγορότερα πρόοδο», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Δείτε επίσης: Πιερρακάκης: «Επιτάχυνση της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading