Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και στη… μέση η νέα Τούμπα

Στη μέση ενός περίπλοκου ενδοκυβερνητικού πολιτικού παιχνιδιού βρίσκεται η υπόθεση της νέας Τούμπας. Το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Arenafm.gr, είναι πλούσιο με πολιτική ίντριγκα και πολλές προεκτάσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Τα χέρια του Ιβάν Σαββίδη είναι «δεμένα» και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του τον Σεπτέμβριο στις εξαγγελίες της ΔΕΘ, εκεί όπου συνήθως οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί υπόσχονται και διευκολύνουν φορείς και κοινωνικές ομάδες.

Ο Πάνος Καμμένος, παραδοσιακός «σύμμαχός» του είναι «μετέωρος» στην κυβέρνηση, λόγω του Μακεδονικού και ο ομογενής επιχειρηματίας τα έχει «τσουγκρίσει», μετά τα όσα έγιναν στο περσινό πρωτάθλημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των διαδικασιών κατασκευής της νέας Τούμπας αποτελεί η συνεργασία δύο υπουργείων, του Άμυνας και του Περιβάλλοντος, τα οποία ανήκουν σε ετερόκλητες δυνάμεις της κυβέρνησης.

Ένα σύγχρονο γήπεδο δεν χωράει στα 30 στρέμματα της έκτασης του υπάρχοντος γηπέδου. Εφόσον το υπουργείο Άμυνας παραχωρήσει τα 20, επιπλέον, στρέμματα του περιβάλλοντα χώρου, φτάνουμε συνολικά στα 50 στρέμματα. Στα 40 στρέμματα θα κτισθεί η νέα Τούμπα και τα υπόλοιπα 10 στρέμματα θα αποτελέσουν το περιφραγμένο προαύλιο του γηπέδου, τους χώρους πάρκινγκ κτλ.

Το… μπαλάκι από το υπουργείο Άμυνας στο Περιβάλλοντος

Αυτό είναι το σχέδιο του Σαββίδη. «Σκοντάφτει», όμως, στις απαιτούμενες χωροταξικές ρυθμίσεις, που θα επιτρέπουν την επέκταση του γηπέδου, πέρα από τα στενά σημερινά όρια των 30 στρεμμάτων. Το υπουργείο Άμυνας παραχωρεί την επιφάνειας γης των 20, επιπλέον, στρεμμάτων, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εγκρίνει την κτιριακή επέκταση του γηπέδου.

Εδώ και μήνες το ένα Υπουργείο… πετάει το μπαλάκι στο άλλο. Το Περιβάλλοντος περιμένει από το Άμυνας το έγγραφο παραχώρησης της έκτασης των 20 στρεμμάτων στον ΠΑΟΚ, ενώ το Άμυνας, ως διασφάλιση, ζητάει από το Περιβάλλοντος να δεσμευτεί, πρώτα, ότι θα δώσει στον ΠΑΟΚ το δικαίωμα οικοδόμησης πάνω στην συγκεκριμένη έκταση, διότι δεν θέλει να εκτεθεί, εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν εγκρίνει – επικαλούμενο διάφορους λόγους – την επέκταση του γηπέδου.

Ποιος θα καρπωθεί το πολιτικό όφελος;

Το πρόβλημα ουσιαστικά είναι ότι τα δύο Υπουργεία προέρχονται από διαφορετικά κόμματα. Το θέμα είναι ποιος θα καρπωθεί την επιτυχία για την νέα Τούμπα. Ποιο υπουργείο θα κάνει την πρώτη κίνηση και ποιο κόμμα θα κερδίσει την δόξα. Το ερώτημα είναι: θα πει ο Καμμένος «εγώ έδωσα την έκταση και χτίστηκε η νέα Τούμπα», ή θα πει το Περιβάλλοντος «εσύ έδωσες ένα κομμάτι γης και εάν δεν εγκρίναμε εμείς την επέκταση, δεν θα χτιζόταν ποτέ το γήπεδο». Εάν ήταν ενιαία η Κυβέρνηση δεν θα υπήρχαν τέτοια προβλήματα. Το πολιτικό όφελος θα το καρπώνονταν η ίδια και όχι κάθε κόμμα της ξεχωριστά.

Γιατί ο Σαββίδης στηρίζεται μόνο στην ΔΕΘ για την επίλυση της δύσκολης εξίσωσης; Διότι τον περασμένο Μάρτιο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, υπενθυμίζουμε, ότι είχε δηλώσει: «Από το ταμείο Εθνικής Άμυνας, έχει ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του συλλόγου. Για το σκοπό αυτό εξετάζονται ήδη θετικά περαιτέρω αιτήματα του συλλόγου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος».

Το συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι: όταν ανέβει στην ΔΕΘ ο Τσίπρας θα περιμένει η οικογένεια Σαββίδη να φέρει μαζί του και την λύση για την νέα Τούμπα. Εάν δεν το κάνει, εύλογα, αναμένεται να τον καταστήσει αναξιόπιστο στον κόσμο του ΠΑΟΚ, σε ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα για τον σύλλογο και να αλλάξει γενικότερα η πολιτική πλεύση…

Πηγή: Arenafm.gr

 

Loading