Οι δείκτες τραβούν την ανηφόρα αλλά οι άνθρωποι δεν ευημερούν…

Πανηγυρίζουν και με το δίκιο τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ισχυρή ανάπτυξη 16,2% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, που διαμόρφωσε τον ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ σε περίπου 7% για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Μεγάρου Μαξίμου είναι τι να το κάνεις όταν οι δείκτες τραβούν την ανηφόρα, αλλά οι άνθρωποι δεν ευημερούν…

Και πώς να ευημερούν όταν οι ανατιμήσεις στην αγορά «καίνε» τα νοικοκυριά και ακυρώνουν τους οικογενειακούς προγραμματισμούς. Μέσα σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον που γεννά ανασφάλεια σε εκατομμύρια Έλληνες, η κυβέρνηση απαντά ότι οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο, γεγονός που αποτελεί δυσάρεστη, προβληματική, αλλά ταυτόχρονα αναμενόμενη συνέπεια της πανδημίας.

Η εξήγηση που δίνεται δεν αφήνει κανέναν ικανοποιημένο και αυτό γιατί δεν απαντά στις αγωνίες των πολιτών. «Όταν οι οικονομίες αναπτύσσονται η αύξηση της ζήτησης είναι πιθανόν να  οδηγεί για ένα διάστημα τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποφασισμένη να προχωρήσει σε παρεμβάσεις».

Ναι μεν, αλλά… από την Κυβέρνηση

Θέλοντας να αντιστρέψουν το κλίμα που καλλιεργείται στις τοπικές κοινωνίες, μιας και οι μουρμούρες γίνονται σιγά-σιγά φωνές αντίδρασης,  στην κυβέρνηση αναζητούν πειστικές απαντήσεις και οικονομικά μέτρα που θα «ανακουφίσουν» τη μεσαία τάξη. Μόνο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, ούτε κάτι συγκεκριμένο από πλευράς του Μεγάλου Μαξίμου σε επίπεδο εξαγγελίας. Η φράση που επαναλαμβάνεται μονότονα, ως προσπάθεια καθησυχασμού, είναι ότι «τα θεσμικά εργαλεία και οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς θα αξιοποιηθούν έτσι ώστε να μην εργαλειοποιηθεί η παγκόσμια αύξηση τιμών και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Επί της ουσίας του ζητήματος, όμως, δεν ακούγεται το παραμικρό… Ιδίως όταν η αγωνία των Ελλήνων είναι αν οι τιμές θα επανέλθουν στα πρότερα επίπεδα όταν υποχωρήσει το φαινόμενο της ακρίβειας  σε όλη την Ευρώπη.  Και εδώ δεν δίνεται καμία απάντηση από κανέναν αρμόδιο υπουργείο.  

«Για να περάσουμε αυτή την μεταβατική περίοδο με ασφάλεια, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές  έτσι ώστε οι όποιες ανατιμήσεις που συμβαίνουν παντού στον κόσμο να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό», επισημαίνουν στο Politic συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Δείτε επίσης: Βορίδης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Είστε βαθιά νυχτωμένοι»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr