Ο Μητσοτάκης πείθει τις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Θέμα λίγων μηνών θεωρείται από ευρωπαίους αξιωματούχους να συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες η υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να τεθεί σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις που έγιναν μετά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν  και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που καταδεικνύει την ομοφωνία που υπάρχει να ισχύει μια «πύλη για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ενός τριών μηνών και στα ψηφιακά πιστοποιητικά θα αναγράφεται ο τύπος του εμβολίου και τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

«Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» στις μετακινήσεις των πολιτών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξηγήσει ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά θα ανοίγει μία «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

Επανέλαβε δε ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας

Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) μπήκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου,  Ηρακλείου, Κορινθίας και οι Δήμοι Αρταίων, Διδυμoτείχου,  Λοκρών και Αμφιλοχίας.  Στο ίδιο επίπεδο παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, η  Ρεθύμνου,  η Θάσος και οι Δήμοι Αγιάς, Πύδνας-Κολινδρού Ζίτσας Ιωαννίνων,  Ναυπλιέων και Άργους-Μηκυνών, Τανάγρας και Θηβαίων. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν:  οι Δήμοι Καλυμνίων, Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακή Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου),  Αχαΐας, Αρκαδία και  Αττικής.

Τι ισχύει στα σύνορα Κακαβιάς και Ευζώνων

Στο μεταξύ, από χθες και μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαρτίου ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

– Το ωράριο εισόδου διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

– Θεσπίζεται υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στην χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών. Η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ 72 ωρών PCR και συμπλήρωση PLF παραμένει στους εισερχόμενους πλην των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς θα τίθενται πλέον υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: «Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή»

Dokimastiko


This will close in 5 seconds