Ν. Ηλιόπουλος: Το οργανωμένο έγκλημα «αλωνίζει» και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αστυνομία στα πανεπιστήμια

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι με το νόμο Κεραμέως «αφήνει εκτός πανεπιστημίου 25.000 μαθητές που προετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις», άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος

Σύμφωνα με τον κ.Ηλιόπουλο ο νόμος αυτός πρέπει άμεσα να ακυρωθεί, σχολιάζοντας ότι «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση έρχεται να αλλάξει τους «κανόνες του παιχνιδιού» μέσα στη διάρκεια της χρονιάς και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, με τις ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν φέτος τα παιδιά». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αυτή η παρέμβαση το μόνο που κάνει είναι δημιουργεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια».

Αναφορικά με την προαναγγελία του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τόνισε ότι «τη στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα πραγματικά «αλωνίζει» στη χώρα -μέσα σε δύο μέρες είχαμε δύο μαφιόζικου τύπου δολοφονίες-, προτεραιότητα της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η καταστολή και η αστυνομία στα πανεπιστήμια». Ανέφερε ότι «στην ίδια λογική, η ΝΔ έχει δημιουργήσει τρία σώματα ειδικών φρουρών -ανθρώπων που δεν έχουν περάσει από αστυνομικές σχολές και δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα».

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση φέρνει ένα μοντέλο που θα οδηγήσει κατευθείαν σε μειώσεις μισθών αλλά και σε ένα νέο κύμα φυγής νέων ανθρώπων από τη χώρα -ένας νέος επιστήμονας δεν θα κάτσει να δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα και με διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα έχει «αρνητικό αποτύπωμα και στα ποσοστά της ανεργίας, γιατί όταν γίνεται τόσο φτηνή η υπερωριακή εργασία, είναι βέβαιο ότι πολλές επιχειρήσεις -ειδικά οι πιο μεγάλες- θα προτιμήσουν να εξαντλήσουν τους εργαζόμενους που ήδη έχουν παρά να κάνουν νέες προσλήψεις». «Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου μπορεί να μας στοιχίσει αρκετές χιλιάδες λιγότερες θέσεις εργασίας», είπε.

Για την οικονομία ανέφερε ότι «η ΕΚΤ προβλέπει πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν χρεοκοπίες της τάξεως του 20% των ελληνικών επιχειρήσεων», σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, εξηγώντας ότι «αυτό το χρέος πρέπει σε μεγάλο ποσοστό να διαγραφεί και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε ένα σχήμα 120 δόσεων».

Στο υγειονομικό πεδίο, τόνισε την ανάγκη «το δημόσιο σύστημα υγείας να επιστρέψει σε μια πιο κανονική λειτουργία». «Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή έχει γίνει μονοθεματικό. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι με άλλες ασθένειες, πέραν του κορονοϊού, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, το 2020 είχαμε μια υπερβάλλουσα θνησιμότητα που φτάνει τους 9.000 θανάτους», ανέφερε. Μιλώντας για τον εμβολιασμό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει γιατί επέλεξε να πάρει 2 εκατ. λιγότερα εμβόλια από αυτά που δικαιούταν από τη Moderna, όπως αποκάλυψε το Politico».

Σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η ΝΔ συνεχίζει να δείχνει πως βαδίζει χωρίς στρατηγική στην εξωτερική πολιτική και όταν δεν έχεις στρατηγική, καταλήγεις απλά να ακολουθείς το βηματισμό του άλλου και να απαντάς στις προκλήσεις». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να θέσει δύο προϋποθέσεις: αφενός η τουρκική πλευρά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αφετέρου, να αποδεχτεί η Τουρκία ότι η μοναδική διαφορά μας θα επιλυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με ορίζοντα το διεθνές δικαστήριο της Χάγης». «Μόνο ακολουθώντας μία ενεργητική πολιτική μπορούμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Γιαβάς-γιαβάς συνεχίζεται ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading