Μηταράκης: «Πολιτική υποχρέωσή μας το κλείσιμο των ανοιχτών δομών»

Η σημερινή κατάσταση στα νησιά δεν μπορεί να συνεχιστεί και χρειάζεται να μπει τάξη για πολλούς λόγους, επέμεινε εκ νέου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον «Alpha 98,9», επισήμανε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των προς επιστροφή μεταναστών.

Σε ερώτηση για την παράλληλη λειτουργία των κέντρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «είναι πολιτική υποχρέωσή μας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες το κλείσιμο των ανοιχτών δομών» και υπογράμμισε πως η ΒΙΑΛ, η Μόρια και η ανοιχτή δομή της Σάμου θα κλείσουν άμεσα με τη λειτουργία των νέων κέντρων.

«Θα λάβουν αποζημιώσεις οι ιδιοκτήτες από τις επιτάξεις»

Αναφερόμενος στις επιτάξεις νησιωτικών εκτάσεων, εξήγησε πως «δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν σε όλα τα νησιά, ωστόσο αυτές βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στους αστικούς ιστούς και θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες». Ο ΥΜΕΠΟ συμπλήρωσε πως «και οι τρεις εκτάσεις που επελέγησαν είναι εγκαταλελειμμένα χωράφια και οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου» για τα τρία χρόνια της επίταξης». Αντίστοιχα, στην Κω και στη Λέρο, όπως είπε, «πάμε στη λύση δημόσιων εκτάσεων, γιατί τυγχάνουν να είναι βέλτιστες για την ανέγερση των νέων κέντρων».

Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «όσες δεν έχουν πιστοποίηση από το νέο Μητρώο, δε θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης, ούτε στις δομές ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες. Έχουμε δώσει σαφέστατες εντολές στην ΕΛ.ΑΣ. ότι όποιος συλληφθεί να διευκολύνει παράνομες εισόδους στη χώρα, αυτό θεωρείται πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα και πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες προφυλάκισης, καθώς και ό,τι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Γιατί όποιος στηρίζει διακινητές, είναι και ο ίδιος διακινητής» τόνισε.

Ο υπουργός σημείωσε πως από την 1η Ιανουαρίου έχουν γίνει 1.891 μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, «άρα το 5% των διαμενόντων στα νησιά». Όπως είπε, συνολικά έχουν μεταφερθεί περίπου 24.000 μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα από τον Ιούλιο έως σήμερα.

«Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική με έξι βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, συστηματικές, κλειστές ελεγχόμενες δομές, έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος μέσω θέσπισης κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών από την Ε.Ε.» επανέλαβε ο κ. Μηταράκης.

Loading