Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία οφείλει να ακολουθήσει το μήνυμα της ΕΕ για έμπρακτη αποκλιμάκωση

Ως απαράδεκτες χαρακτήρισε τις τουρκικές διεκδικήσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Σκάι».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, με αφορμή τις νέες αμφισβητήσεις από την τουρκική πλευρά και τις νέες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ότι η γειτονική χώρα δείχνει να μην έχει λάβει το μήνυμα της ΕΕ ότι χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση διαμέσου ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην αποτίμηση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως η Τουρκία κατέγραψε απώλειες σε ό,τι αφορά τις πάγιες διεκδικήσεις της και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε για ακομά μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Διευκρίνησε πως, παρ’ ότι χαιρετίστηκε η αποκλιμάκωση, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της περασμένης εβδομάδας, υπήρχαν φωνές ακόμη και από τη γερμανική πλευρά πως «η Τουρκία δεν δείχνει να καταλαβαίνει το μήνυμα της Ευρώπης, ότι, δηλαδή, δεν χρειάζεται μόνο αποκλιμάκωση αλλά και έμπρακτη πλέον επιστροφή σε έναν ουσιαστικό διάλογο».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη «οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι απαράδεκτες», και είναι σημαντικό να αναγνωριστεί από την πλευρά της ΕΕ πως τα σύνορα της χώρας μας είναι και ευρωπαικά σύνορα, και ότι σε αυτό συμβάλλει και η παρουσία της Frontex.

Όσον αφορά την νέα προτεινόμενη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως για πρώτη φορά, και μετά από πρόταση της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της, συμπεριλήφθηκαν ο Λίβανος και η Ιορδανία μεταξύ των αποδεκτών των κονδυλίων γιατί, όπως σημείωσε, «θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία αλλά και άλλες χώρες που οφείλουμε να ενισχύσουμε».

Δείτε επίσης: Συνάντηση του Ν. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας: Αν. Μεσόγειος, Κυπριακό και Τουρκία στο τραπέζι

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ