Ηλιόπουλος για το Ταμείο Ανάκαμψης: “Να στηρίξουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και όχι τους λίγους”

Την αναγκαιότητα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να στηρίξουν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και όχι τους λίγους, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε άρθρο του στο «Παρόν της Κυριακής», ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει ότι μετά από ένα χρόνο πανδημίας με επαναλαμβανόμενα σκληρά lockdown έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα, ενώ «η ατελής υγειονομική προστασία που εφάρμοσε η κυβέρνηση επιβάρυνε την οικονομική κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία, ενώ η αύξηση της ανεργίας απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κοινωνική συνοχή».

Αναφερόμενος στην αύξηση των ανισοτήτων, υπογράμμισε ότι «από την αρχή της πανδημίας βλέπουμε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εξαφανίζονται, ενώ μεγάλες να αντέχουν και σε κάποιες περιπτώσεις να διογκώνονται ακόμα περισσότερο. Στη μεγάλη εικόνα γίνεται φανερό ήδη ότι δεδομένης της κυβερνητικής αδιαφορίας – αλλά και σκοπιμότητας – οι οικονομικά ισχυροί επιβιώνουν και αναπτύσσονται εις βάρος πολλές φορές των οικονομικά ανίσχυρων. Οι εκτιμήσεις ήταν από την αρχή ξεκάθαρες και γνωστές σε όλους: χωρίς βοήθεια οι μεγάλοι θα επιβιώσουν μόνο. Αυτή η τάση, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, αν δεν ανακοπεί με δημόσιες πολιτικές στήριξης μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή. Η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά, τα εισοδήματα θα κάνουν βουτιά, τα φορολογικά έσοδα θα συρρικνωθούν, η καταναλωτική δύναμη θα περιοριστεί, οι μισθοί θα πέσουν, η εργοδοτική αυθαιρεσία θα κορυφωθεί και οι νέοι μοιραία θα αναζητήσουν ξανά μαζικά την τύχη τους εκτός Ελλάδας».

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι χρειαζόμαστε μια άλλη προσέγγιση, εντελώς διαφορετική από της κυβέρνησης και επισημαίνει: «Οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την ορθή χρήση του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, θα πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα προς τη στήριξη του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με επίκεντρο τη μείωση των ανισοτήτων».

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί: «Τα ζητούμενα της εναλλακτικής στρατηγικής της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτονται κυρίως από τους εξής άξονες: δίκαιη πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου».

Δείτε επίσης: ΚΚΕ: “Ενέργεια καταδικαστέα και επικίνδυνη η επίθεση στα καταστήματα της συζύγου του κ. Χαρδαλιά”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading