Η Τουρκία βλέπει “καταπίεση” των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Καταπίεση των Μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα “χρεώνει” στην πατρίδα μας η Τουρκία, μέσω “ρεπορτάζ” του TRT World που αναρτήθηκε στο twitter.

Σε βίντεο διάρκειας 7′.38”, με τίτλο «Athens: The City With No Mosques», υποστηρίζεται ότι οι Μουσουλμάνοι που ζουν εντός, όσο και γύρω από την Αθήνα, δεν απολαμβάνουν θρησκευτική ελευθερία.

Το επίμαχο… ρεπορτάζ  ξεκινά με πλάνα από τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από το σημείο όπου βρίσκεται το πρώτο επίσημο τέμενος στην Αθήνα, με το δημοσιογράφο να υποστηρίζει ότι είναι «κλειστό επ’ αόριστον με την Αστυνομία να περιφρουρεί τις μπροστινές πύλες».

Ακολουθεί σύντομος διάλογος του δημοσιογράφου με έναν αστυνομικό, ο οποίο τον ενημερώνει ότι οι κάμερες δεν επιτρέπονται, με το δημοσιογράφο να ξεκινά να πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της μουσουλμανικής μειονότητας, δίνοντας έμφαση στην περιοχή της «Δυτικής Θράκης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με έντεχνο τρόπο, στο βίντεο επισημαίνει ότι στην εν λόγω περιοχή «οι ‘Τούρκοι Μουσουλμάνοι’ ζούσαν εδώ για χρόνια, σε αυτό που ήταν κάποτε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και όταν έληξε η κυριαρχία των Οθωμανών δεν μάζεψαν απλώς τα πράγματά τους και έφυγαν. Έμειναν γιατί ήταν ‘σπίτι’».

Προβάλλοντας κάποια γενικά πλάνα της Ξάνθης, η οποία, όπως εξιστορείται, είναι «η περιοχή όπου ένα μεγάλο μέρος της ‘τουρκικής μειονότητας’, που παρέμεινε στην Ελλάδα, ζει σήμερα», αναπαράγονται οι δηλώσεις του «εκλεγμένου μουφτή της Ξάνθης», Ahmet Mete.

Κλίμα παραβίασης της Συμφωνίας της Λωζάνης καλλιεργεί η Τουρκία

Στις δηλώσεις του ο Mete ακούγεται να ισχυρίζεται πως: «Σε μία χριστιανική κοινωνία αυτοί που αυτοαποκαλούνται Έλληνες δεν δίνουν σε κανέναν άλλον άνθρωπο, εκτός του εαυτού τους, το δικαίωμα να ζουν. Σε μία τέτοια κοινωνία, τα προβλήματα των Μουσουλμάνων και Τούρκων είναι πολλά. Το ελληνικό κράτος λέει ότι δεν υπάρχουν Τούρκοι εδώ. Για αυτό το λόγο σε  όποιο άτομο είναι τούρκικης εθνικότητας, δεν του δίνεται μία ευκαιρία στη ζωή και του λένε πως δεν είναι ούτε Τούρκος.

Υπάρχουν τρεις μουφτήδες. Ένας εξ αυτών είναι ο εκλεγμένος μουφτής, που είμαι εγώ, ο δεύτερος είναι ο μουφτής που διορίστηκε από το κράτος το οποίο κανένας δεν αναγνωρίζει ή παραδέχεται και μετά υπάρχει επίσης ένας μουφτής που διορίστηκε και αργότερα απολύθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Επί του παρόντος οδήγησε το κράτος στα δικαστήρια και πιθανόν να επιστρέψει με απόφαση του δικαστηρίου».

Και συνεχίζει:  «Ο παππούς μου σκοτώθηκε στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο προσπαθώντας να προστατέψει το ελληνικό κράτος. Τόσο πολύ έχουμε αγωνιστεί για αυτό το έθνος. Αλλά φαίνεται ότι η Ελλάδα βλέπει εμένα, τον εγγόνο του, ως ένα προδότη. Με τρέχουν από δικαστήριο σε δικαστήριο, επιβάλλουν οικονομικά πρόστιμα και με πιέζουν.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν σου επιτρέπεται να λες πως είσαι Τούρκος. Δεν μπορείς να λες πως είσαι μουσουλμάνος. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα που η Ευρώπη δήθεν υπερασπίζεται; Η Ευρώπη είναι καλοδεχούμενη να έρθει εδώ και να συγκρίνει το πώς ζουν οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι και να δει επίσης το πώς αντιμετωπίζονται οι Μουσουλμάνοι στη Δυτική Θράκη».

Αυτή ήταν και η αφορμή που αναζητούσε ο Τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος μιλά στη συνέχεια για «παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης».

Στον επίλογο του βίντεο, ο ίδιος δημοσιογράφος αναφέρει ότι «σε μία χώρα εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων, πολλά τεμένη δεν είναι λειτουργικά προς χρήση και είναι αβέβαιο το κατά πόσο οι Μουσουλμάνοι της Αθήνας, στην πρωτεύουσα, θα έχουν ποτέ έναν επίσημο χώρο λατρείας».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Loading