Πρόωρες εκλογές και ώθηση στις αγορές «βλέπει» το CNBC

«Υπάρχουν κάποιες εκλογές στην Ευρώπη για τις οποίες κανείς δεν μιλάει, αλλά οι οποίες θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές», αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί», σχολιάζει η αρθρογράφος Σίλβια Αμάρο.

Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα;

«Η θητεία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά με τις βασικές μεταρρυθμίσεις λιτότητας που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο κι ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αναμένεται να λήξει αυτό το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση των Αθηνών θα κληθεί σε πρόωρες εκλογές», αναφέρει.

«Αυτός είναι πράγματι ένας από τους κινδύνους στο σενάριο μας, αλλά πιθανότατα μετά το τέλος του προγράμματος», δηλώνει στο δίκτυο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέτ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος για το ευρώ στην «Societe Generale».

Η περιβόητη “έξοδος” του Αυγούστου

«Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι, από τον Αύγουστο έως τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές.

Η αρθογράφος αναφέρεται επίσης και στις δηλώσεις Μητσοτάκη στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ο οποίος σημείωσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρη πιθανότητα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018».

Θετική η εκτιμώμενη αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα είχαν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «το 2015 ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα έπεσε κατά 18% τις τρεις πρώτες μέρες συναλλαγών μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. Συνολικά από το 2010 οπότε και υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο, η χρηματιστηριακή αγορά έχασε το 83% της αξίας της μέχρι σήμερα. Συγκριτικά, η Πορτογαλία που επίσης εντάχθηκε σε πρόγραμμα το 2011 είδε συρρίκνωση 36% την ίδια περίοδο. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο».

Loading