Το «plan B» Τσίπρα για ΠτΔ

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ η προεδρολογία θα βρεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στο ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζουν την έναρξη της διαδικασίας των ψηφοφοριών στα τέλη Ιανουαρίου κι αφού πρώτα η κυβέρνηση φέρει τα νομοσχέδια με τα οποία θα καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές και στις βουλευτικές εκλογές.

Όπως κι αν έχει, η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ξεκινήσει αργότερα από τις 13 Φεβρουαρίου, ένα μήνα δηλαδή πριν την εκπνοή της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να βρεθεί εκτεθειμένο το ΚΙΝΑΛ όποιον κι αν στηρίξει για την Προεδρία.

Αν δεν στηρίξει τον κ. Παυλόπουλο, δεν θα έχει συμμετάσχει στην ευρεία πλειοψηφία επανεκλογής του, ενώ αν συμμαχήσει με τον κ. Μητσοτάκη για έναν Κεντροαριστερό υποψήφιο κι αλλάξουν από κοινού τον εκλογικό νόμο προς την κατεύθυνση της ενισχυμένης αναλογικής, τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί ανετότερα να κατηγορεί την Φώφη Γεννηματά για εξαπτέρυγο της Δεξιάς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, σχεδιάζει και το «plan B», την περίπτωση δηλαδή που ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προτείνει τον κ. Παυλόπουλο κι όπως έχει διαμηνύσει ο τελευταίος δεν επιθυμεί να είναι πρόταση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτήν την περίπτωση ο κ. Τσίπρας αναζητά έναν υποψήφιο που θα δυσκολεύονταν να μην ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 κι ο οποίος προφανώς δεν θα σχετιζόταν με την Κουμουνδούρου.

Δεν αποκλείει, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας το ΚΙΝΑΛ να επιλέξει ένα τρίτο πρόσωπο- ίσως την Μαρία Δαμανάκη-, διαφορετικό από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γλιτώσει τον εγκλωβισμό του.

Ξεκαθάρισμα τοπίου την Παρασκευή;

Ενδεχομένως το τοπίο να ξεκαθαρίσει την Παρασκευή, όταν κι αναμένεται να συναντηθούν Μητσοτάκης- Τσίπρας στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να ανοίξει όλη τη βεντάλια των θεμάτων, ανεξαρτήτως αν ο πρωθυπουργός καλεί αυτή τη συνάντηση για να συζητήσουν για τα ελληνοτουρκικά.

Loading