Ο Τσίπρας ζητά προοδευτικές τομές στην Ευρώπη

Τις αποσκευές του για τη λίμνη Κόμο ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας όπου θα βρεθεί από αύριο Παρασκευή στο ετήσιο φόρουμ που διοργανώνει ο ιταλικός οίκος Ambrosetti.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει το Σάββατο για το μέλλον της Ευρώπης ευρισκόμενος στο ίδιο τραπέζι με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τους πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Μόντι κι Ενρίκο Λέτα, αλλά και με τον Ολλανδό ακροδεξιό πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς.

Όπως πληροφορούμαστε, στη δική του παρέμβαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εστιάσει στην ανάγκη προοδευτικών τομών στην Ευρώπη ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν η οικονομική και προσφυγική κρίση και η άνοδος της ακροδεξιάς, αφού όλα αυτά μαζί λειτουργούν αποσυσπειρωτικώς για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σήμερα, εξάλλου, συνεχίστηκαν οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ για την όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία της παρουσίας του στη ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Αυτές θα συνεχιστούν μετά από την επιστροφή του από την Ιταλία, αφού έτσι κι αλλιώς πρέπει όλοι να ακούσουν και τι θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη.

Προβλέπουν, πάντως, πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προβάλει ως δικές του, επιτυχίες που πιστώνονται στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η κατάργηση των capital controls, οι 120 δόσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο ΣΥΡΙΖΑ κρατούν μικρό καλάθι γιατί ναι μεν αυτό είναι πάγια θέση του ΔΝΤ, αλλά συνοδεύεται κι από μέτρα λιτότητας, για τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως θέλει να τα φέρει από το παράθυρο.

Γιατί δεν ανησυχούν με τη δημοσκόπηση

Σε σχέση με τη δημοσκόπηση που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα και δίνει μεγάλη διαφορά στη ΝΔ, στην Κουμουνδούρου δεν ανησυχούν, τονίζοντας πως βρισκόμαστε στο αποκαλόκαιρο και με νέα κυβέρνηση η οποία είναι λογικό να έχει περίοδο χάριτος.

Υπογραμμίζουν, όμως, πως η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος δεν πρέπει να καθυστερήσει, αφού αναγνωρίζουν ότι η πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων ανήκει στο Μαξίμου το οποίο μπορεί, όπως σημειώνουν με νόημα, να τις επισπεύσει αν δει τα σκούρα να έρχονται.

 

 

Loading