18 νομοσχέδια εντός του Μαρτίου, μυρίζουν εκλογές!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να φέρουν μέσα στο Μάρτιο τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση των χρεών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία παρά την αντίδραση των Βρυξελλών.

Θα έρθουν, μάλιστα, οι δόσεις- δεν είναι βέβαιο αν θα είναι τελικώς 120- σε δύο διαφορετικά νομοσχέδια προκειμένου αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα να κυριαρχήσουν για ημέρες στην επικαιρότητα.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, εκφράζουν την απορία τους για τις σχετικές παρατηρήσεις που γίνονται στην έκθεση της Κομισιόν, υποστηρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερωθεί για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων πριν αυτά κατατεθούν στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουν πως ο σχεδιασμός των νομοσχεδίων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βρουν πατήματα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να μην διακινδυνευτεί η βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, όπως είχε διασφαλιστεί με ανάλογη ρύθμιση και το 2015.

Γι’ αυτό, για παράδειγμα, θα αποκλειστούν όσοι δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές μέσα στο 2019.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυτό αναμένεται να φτάσει στη Βουλή και να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, εν αναμονή της έγκρισης των Βρυξελλών και ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως κι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στην οικονομική ελευθερία που απόκτησε η χώρα μας μετά από την έξοδο από τα μνημόνια κατά την ομιλία του απόψε (Παρασκευή) στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ενδεχόμενη έκδοση δεκαετούς πριν το Eurogroup

Σε σχέση με την έκδοση δεκαετούς ομόλογου, πληροφορίες το θέλουν να βρίσκεται προ των πυλών, ενδεχομένως και πριν το Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας (11 Μαρτίου) προκειμένου να καθησυχαστούν από την αναμενόμενη επιτυχία του οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και να εκταμιεύσουν την επιστροφή σχεδόν ενός δισ. ευρώ από τα διακρατηθέντα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Το ότι, πάντως, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- δηλαδή εντός του Μαρτίου- αναμένεται να κατατεθούν ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 18 νομοσχέδια (!) γεννά αμφιβολία για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και δεν θα έχουμε σύντομα βουλευτικές εκλογές, όπως θα διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή.

 

 

Loading