Φτιάχνουν από τώρα το αφήγημα της επόμενης ημέρας

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών προετοιμάζουν από αυτήν την εβδομάδα στο Μαξίμου.

Γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ακούγεται όλο και πιο έντονα από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ενδεχομένως κι από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, πως το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν πρόκειται να πυροδοτήσει εξελίξεις, δηλαδή βουλευτικές εκλογές, γιατί αυτές έτσι κι αλλιώς θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες.

Το αντιπαραβάλλουν, δηλαδή, με το δικό τους αίτημα για βουλευτικές κάλπες μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 γιατί τότε αυτές ήταν προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2016, δηλαδή δύο χρόνια κι όχι μερικούς μήνες, όπως συμβαίνει τώρα, αργότερα.

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου συνεχίζεται η επιχείρηση “απονομιμοποίησης” των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας πως σε αυτές συμμετέχει ένα πολύ μικρό μέρος του εκλογικού σώματος, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται πολύ επιφυλακτικό στο να αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις.

Παραλλήλως, κυβερνητικές πηγές μας καλούν να μην συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια, θέλοντας να πουν πως οι ευρωεκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές, αλλά έχουν την ιδιαιτερότητα της χαλαρής ψήφου ή και ψήφου διαμαρτυρίας προς την εκάστοτε κυβέρνηση, στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας και το βράδυ της Κυριακής.

Αν κι αποκλείουν, εξάλλου, το ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, εν τούτοις παραδέχονται ότι σε περίπτωση ήττας είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού ώστε να δείξει ο πρωθυπουργός πως έχει λάβει το μήνυμα της κάλπης.

Δεν κάνουν, πάντως, καμία κουβέντα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ρίσκο η πλατεία Συντάγματος

Στο μεταξύ, στο κομματικό επιτελείο ετοιμάζονται πυρετωδώς για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος την Παρασκευή, η οποία, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος.

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι λαμβάνουν ένα πολιτικό ρίσκο, από την άλλη ωστόσο στοιχηματίζουν πως θα καταφέρουν να γεμίσουν το κέντρο της Αθήνας, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος διάλεξε να “αποδράσει” στο Περιστέρι για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ.

Loading