Το Bloomberg «αδειάζει» Τσίπρα για τη συμφωνία

«Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, οι τελευταίοι μήνες της θητείας του θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση των αποτυχιών του κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», αναφέρει σε άρθρο γνώμης το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως τονίζει ο συντάκτης του άρθρου Leonid Bershidsky, ο Πρωθυπουργός «επέζησε» της ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινονούλιο και φαίνεται πιθανό να λάβει νομοθετική έγκριση για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συμφωνία του με τη γειτονική ΠΓΔΜ. «Τώρα μπορεί να σκεφτεί την κληρονομιά του, καθώς φαίνεται ότι διανύει τους τελευταίους του μήνες ως Πρωθυπουργός», σημειώνει.

«Δεν ήταν έκπληξη η ψήφος εμπιστοσύνης»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε ο κ. Τσίπρας δεν ήταν έκπληξη, καθώς «ακόμη και ο Πάνος Καμμένος φάνηκε να είναι σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός θα παρέμενε στη θέση του μέχρι τις επόμενες εκλογές». Ο συντάκτης μάλιστα σημειώνει ότι «αυτό υποδεικνύει έντονα ότι η κυβερνητική κρίση γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών σχεδιάστηκε από τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο».

Ο συντάκτης παρατηρεί ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος πως θα παραμείνει επικεφαλής έως τον Σεπτέμβριο στο «τιμόνι» μιας «κυβέρνησης μειοψηφίας» ή τουλάχιστον θα έχει αρκετό χρόνο να περάσει μερικά τελευταία μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτικών λιτότητας.

«Ικανός ο Τσίπρας για ακροβατικά»

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός αναμένει και πάλι την ψήφο 151 βουλευτών, με τον συντάκτη να χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα «ικανό για τέτοια ακροβατικά», ως ένδειξη «την ικανότητας που έχει αποκτήσει από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από τέσσερα χρόνια ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας τα τελευταία 150 χρόνια».

«Παρόλο που δεν είναι πλέον ο αριστερός ριζοσπάστης που ήρθε στην εξουσία με τις υποσχέσεις να τερματίσει τη λιτότητα και να απελευθερώσει την Ελλάδα από τη δικτατορία των πιστωτών, παραμένει ένας παθιασμένος ριψοκίνδυνος πολιτικός», σημειώνει μεταξύ άλλων κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη πορεία.

«Θα ήθελε να τον θυμούνται, αλλά…»

Για τη συμφωνία των Πρεσπών σημειώνει πως «θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του κ. Τσίπρα». «Θα ήθελε επίσης να τον θυμούνται ως ηγέτη που απέτρεψε την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Αυτό, ωστόσο, είναι πολύ πιο προβληματικό», συνεχίζει ο συντάκτης, ο οποίος στέκεται στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας χειροτέρεψε τα πράγματα με ένα άσκοπο δημοφήφισμα.

«Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος τώρα. Αλλά δεν είναι έξω από το δάσος» τονίζεται στο δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται πως –παρά την αποκλιμάκωση- η ανεργία παραμένει κοντά στο 19%, με τους Έλληνες να μην θυμούνται την περίοδο Τσίπρα ως περίοδο ανάκαμψης.

Loading