Το κατά Μητσοτάκη διακύβευμα των εκλογών…

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Διαχωριστικές γραμμές με το χθες τράβηξε ο Κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης η εκ πεποιθήσεων;»

Δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα της πολιτικής του φιλοσοφίας, ενόψει μάλιστα του 12ου συνεδρίου του κόμματος, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο το διακύβευμα των προσεχών εθνικών εκλογών, εξηγώντας πως σημασία για εκείνον έχει ως αυριανός πρωθυπουργός να εφαρμόσει μια πολιτική που θα ενώνει τους Έλληνες.

Στο πλαίσιο αυτό έθεσε ως πρωταρχικό μέλημά του να μπορέσει να… γεφυρώσει τα κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά «ρήγματα» που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. «Ρήγματα πολύ περίπλοκα από τον απλό διαχωρισμό τον οποίο θέλουν κάποιοι να προβάλλουν, μεταξύ των πλουσίων ή των φτωχών, ή των ελίτ και του λαού», όπως εξήγησε.

Στρατηγικός σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι θεσμοί. Για αυτό και ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη να είναι «απρόσωποι, αμερόληπτοι και ανεπηρέαστοι», διότι σύμφωνα με το σκεπτικό του η θεσμική θωράκιση μιας χώρας είναι άμεσα συνυφασμένη με τον οικονομικό της πλούτο και την οικονομική της δύναμη.

«Το εκκρεμές κινείται προς την αντίθετη  κατεύθυνση. Ίσως γιατί εμείς είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι βιώσαμε το λαϊκισμό στην Κυβέρνηση. Το εκκρεμές κινείται πίσω προς την αποτελεσματικότητα, προς τη σοβαρότητα, προς τη μετριοπάθεια, προς την αλήθεια. Προς τα χαρακτηριστικά δηλαδή τα οποία διέθετε πάντα η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, και τα οποία σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ απαραίτητα για να μπορέσουμε όχι μόνο να σχεδιάσουμε, αλλά και να υλοποιήσουμε ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε.

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τον σπουδαίο αστροφυσικό Stephen Hawking, υπενθυμίζοντας τη φράση που είπε πως: “η ευφυία τελικά είναι η ικανότητα να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα”. «Aυτό για μένα είναι ο πυρήνας της έννοιας της μεταρρύθμισης. Είναι οι αλλαγές εκείνες τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, γιατί πολύ απλά ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα» εξήγησε.

Κράτησε ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας με το Ποτάμι

Όσο για τα διάφορα σενάρια που ακούγονται περί προεκλογικής συναλλαγής με το Ποτάμι στο όνομα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να τα διαψεύσει. Ωστόσο, με εύσχημο τρόπο, κράτησε ορθάνοιχτη την πόρτα της συνεργασίας με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Ναι μεν χαρακτήρισε ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» που δεν ταιριάζουν στη ΝΔ τις σχετικές φήμες, ευχήθηκε ωστόσο «μετά τις εκλογές να μπορούμε να ξαναβρεθούμε με όσο το δυνατόν περισσότερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στη συγκρότηση ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού μπλοκ». Και προς αυτήν την κατεύθυνση οι δρόμοι ΝΔ και Ποταμιού διασταυρώνονται…

Loading