Τζανακόπουλος στο «P»: «Τι θα θεωρηθεί μείζον διπλωματικό επεισόδιο»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε να εννοηθεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του politik.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως η ελληνική κυβέρνηση θα θεωρήσει μείζον διπλωματικό επεισόδιο την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη (κι όχι ένα μικρό και σύνηθες συμβάν) αν τους απαγγελθεί κατηγορία και για κατασκοπεία.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξάλλου, απάντησε καταφατικώς και σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας για το αν παραμένει για την κυβέρνηση «κόκκινη γραμμή» η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ προκειμένου να βρεθεί λύση με τα Σκόπια, η οποία θα αποκτήσει τη μορφή διεθνούς συμφωνίας.

Αναλυτικώς η ερώτηση του www.politik.gr και η απάντηση Τζανακόπουλου:

«P»: «Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, για την κυβέρνηση παραμένει ένα μικρό και σύνηθες συμβάν ή εξελίσσεται σε διπλωματικό επεισόδιο, με την έννοια ότι έχουμε και κλιμακούμενες ρητορικές επιθέσεις Ερντογάν; Σήμερα, μίλησε για προετοιμασία για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της ότι επιθυμεί αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, με βάση ότι υπάρχουν αντιδράσεις στα Σκόπια, κι αν αποδέχεται τη διεθνή συνθήκη για την αλλαγή της ονομασίας και για την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Αυτά είναι δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, έχουμε πει ότι τέτοια περιστατικά ήταν συνήθη στο παρελθόν. Ο τρόπος με τον οποίον αυτήν τη φορά αντιμετωπίστηκε ήταν διαφορετικός, και προφανώς αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχουμε. Από εκεί και πέρα, το αν ακριβώς αυτό το συμβάν θα μετατραπεί σε ένα μείζον διπλωματικό επεισόδιο, σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και με το κατηγορητήριο στο οποίο ακόμα ο Τούρκος εισαγγελέας δεν έχει καταλήξει. Εφόσον, όμως, πρόκειται για μια κατηγορία που θα αφορά είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη και μόνο, θεωρώ ότι όλη αυτή η περιπέτεια των δύο Ελλήνων αξιωματικών θα λήξει πάρα πολύ σύντομα. Ωστόσο, ξαναλέω, αυτό σχετίζεται και με τις σχετικές αποφάσεις που θα πάρει η τουρκική Δικαιοσύνη. Για αυτό το λόγο εμείς παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Έχουμε υπομονή, συστήνουμε υπομονή. Στηρίζουμε τους δύο Έλληνες αξιωματικούς με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας και αναμένουμε τις αποφάσεις του Τούρκου εισαγγελέα.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, νομίζω ότι ήμουν σαφής και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, αλλά και σε μια σειρά από άλλες ερωτήσεις που έχουν τεθεί σχετικά: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σύνθετη ονομασία erga omnes για όλες τις χρήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι επιβάλλεται η συνταγματική αναθεώρηση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση. Η συνταγματική αναθεώρηση θα αφορά και την ονομασία, αλλά και ενδεχομένως αλυτρωτικές θέσεις που εμπεριέχονται στο Σύνταγμα της γείτονος. Ωστόσο, αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα λήξουν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η οποία προφανώς και θα καταλήξει σε μια διεθνή συμφωνία, καθώς θα μιλάμε για μια συμφωνία μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών».

Loading