ΣΥΡΙΖΑ: Μονιμοποιούν άρον – άρον στο Δημόσιο

Με τροπολογία που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση κινεί τις διαδικασίες για την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καταργεί τους δύο περιορισμούς του Προεδρικού Διατάγματος του Προκόπη Παυλόπουλου, οι οποίοι ορίζουν διάστημα τριών μηνών για την κατάργηση της ανανέωσης μιας σύμβασης, ενώ η διάρκεια αυτών δεν μπορεί να ξεπερνά τους 24 μήνες.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία: «Για τις συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ που συνάπτονται κατόπιν διαγνωστικής διαδικασίας πρόσληψης η οποία διενεργείται ή εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ το ανώτατο χρονικό διάστημα (συνολική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων έως και 24 μήνες) εκκινεί από την ημερομηνία κατάρτισης της οικείας σύμβασης ανεξαρτήτως εάν προϋφίσταται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου του εργοδότη και του ίδιου του εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με αντικείμενο τα ίδια ή παρεμφερή καθήκοντα».

Να σημειωθεί πως η πρώτη αντίδραση για την τροπολογία προήλθε από τη Νέα Δημοκρατία και τον βουλευτή της, Γιώργο Γεωργαντά, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών μονιμοποίησης σε χιλιάδες συμβασιούχους.

«Απαράδεκτη η τροπολογία»

«Αυτή η απαράδεκτη τροπολογία, έρχεται να καταργήσει το τρίμηνο και τον περιορισμό του 24μηνου και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει προσδοκία μονιμοποίησης στους συμβασιούχους που προσέλαβε το 2016» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεωργαντάς, ενώ από την πλευρά του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε πως «με την τροπολογία αποδεσμεύονται διαδοχικές συμβάσεις. Αυτό κάνουν. Επίσης η τροπολογία ισχύει για όλη την δημόσια διοίκηση και όχι μόνο για τον χώρο της υγείας. Είναι προεκλογική και πρέπει να απαντήσετε».

Τέλος από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα των συμβάσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης είπε ότι οι ανανεώσεις συμβάσεων στα νοσοκομεία δεν μπορούν να περιμένουν το τρίμηνο διάστημα που απαιτείται.

Loading