Στις 10/1 έρχεται η Μέρκελ – Δεν συζητά αποζημιώσεις

Ανακοινώθηκε και επισήμως η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Όπως έκανε γνωστό η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Μαρτίνα Φιτς, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 10 Ιανουαρίου και η επίσκεψή της θα είναι διήμερης διάρκειας.

Το απόγευμα της Πέμπτης, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο.

Την επόμενη ημέρα, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης, θα επισκεφθεί τη Γερμανική Σχολή της Αθήνας και θα έχει συνάντηση με Έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακόμη, η κ.Μέρκελ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως διευκρίνισε η κ. Φιτς, ο σχεδιασμός της επίσκεψης δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, κυρίως όμως σε ό,τι αφορά τους χρόνους και όχι το περιεχόμενο.

Δεν συζητά για γερμανικές αποζημιώσεις η Μέρκελ

Στην ατζέντα της συνάντησης της Καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, όχι όμως και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Μαρτίνα Φιτς εξήγησε πως «τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί».

Όσον αφορά το ρόλο που θα διαδραματίσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα, η κ. Φιτς δήλωσε:

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω αν η Καγκελάριος θα συζητήσει αυτό το θέμα στην Αθήνα, αλλά μπορώ να πω επί της αρχής ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει εμφατικά τη συμφωνία για τη διευθέτηση της διαμάχης του ονόματος και συνεχίζει να ελπίζει ότι αυτή η διαμάχη δεκαετιών μπορεί επιτέλους να λυθεί. Τώρα πρέπει να περιμένουμε την συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και την επικύρωση στην Αθήνα».

Loading