Ο Σκουρλέτης σε ρόλο αρχηγού των ατάκτων

Βρισκόμαστε εν μέσω θερινής ραστώνης κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποφάσιζε να περάσει μέσα στον Αύγουστο μια σειρά νομοσχεδίων οι περισσότεροι στο ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ αυτών οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Σκουρλέτης- θα βρίσκονταν ήδη σε διακοπές.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων παραπέμπονται για μετά από το

Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο οι αντιδρώντες στη διεύρυνση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

με τον τρόπο που την επιθυμεί ο αρχηγός της έχουν ήδη δείξει τα νύχια τους.

Πολλοί θεωρούν, κι ενδεχομένως με το δίκιο τους, επικεφαλής της εσωκομματικής

αντιπολίτευσης τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως άτυπο επικεφαλής των «53+»,

του μεγαλύτερου ρεύματος στο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τους προεδρικούς.

Ωστόσο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα επιθυμεί να συνεχίσει να κρατά

κι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αισθάνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα

παραγκωνισμένος από τη νέα ηγετική ομάδα.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται πως πολύ δύσκολα θα παραμείνει σε αυτήν την θέση και μετά από το συνέδριο, με επικρατέστερο διάδοχό του τον δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων και πρώην υφυπουργό Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, θεωρεί τον κ. Σκουρλέτη έναν από τους βασικούς υπεύθυνους, αν όχι τον βασικότερο, για τις αποτυχημένες επιλογές υποψήφιων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε τα υπερδιπλάσια ποσοστά από αυτά που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, κυρίως, αλλά και περιφερειάρχες που είχαν τη στήριξή του.

Όλα αυτά πιθανόν, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτοσυντήρησης, να αναγκάζουν τον κ. Σκουρλέτη να υψώνει τους τόνους και στις δημόσιες παρεμβάσεις του, με πιο πρόσφατη τη συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου μίλησε επανειλημμένως για τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε κεντροαριστερό κόμμα και να καταδικαστεί σε πασοκοποίηση.

Κατά ενός κόμματος-«σκαντζόχοιρου»

Ο γραμματέας επέμεινε στη χρησιμοποίηση του όρου «πληθυντική Αριστερά», αποκήρυξε την άσκηση ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης κι επέμεινε στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στους μαζικούς χώρους, σε μια άτυπη δηλαδή επιστροφή του υπό καλύτερους όρους στο ακτιβιστικό κίνημα.

Ο κ. Σκουρλέτης, πάντως, τάσσεται απέναντι και στη δημιουργία ενός κόμματος- «σκαντζόχοιρου» που θα αποκλείει όποιον αποδέχεται το πρόγραμμά του μόνο και μόνο γιατί προέρχεται από διαφορετικό κομματικό χώρο.

Loading