Σήμερα το τετ α τετ Τσίπρα – Πούτιν στο Κρεμλίνο

Το ραντεβού στο Κρεμλίνο είχε «κλειδώσει» στο Παρίσι, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου ο Βλ. Πούτιν είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου.

Έτσι, το σημερινό επίσημο τετ-α-τετ Τσίπρα-Πούτιν συνιστά την τέταρτη επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών σε διάστημα τριών ετών (δύο επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, στις 8 Απριλίου 2015 στη Μόσχα και στις 19 Ιουνίου 2015 στην Αγία Πετρούπολη, επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα στις 27 Μαΐου, ενώ μια ακόμη συνάντηση μεταξύ τους είχε πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Φόρουμ «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» [One Belt-One Road], στις 14 Μαΐου 2017).

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 09:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία, όπου στις 10:30 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στις 12:00 ξεκινά η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Στη συνέχεια θα έχουν γεύμα εργασίας και θα ακολουθήσει υπογραφή διμερών συμφωνιών. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

   Η ατζέντα των επαφών

Το γεγονός ότι η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται κατά τη συμπλήρωση 190 ετών από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας έρχεται να υπογραμμίσει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου για τα περιφερειακά ζητήματα, την ενέργεια, τον πολιτισμό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα των υποδομών και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία στον αγροδιατροφικό τομέα. Στη συνέντευξη του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις δυνατότητες για επενδύσεις που δημιουργεί το διαφορετικό κλίμα στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τα μνημόνια και τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Loading