Κυβερνητική προτεραιότητα στη μεσαία τάξη

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Προτεραιότητα στη μεσαία τάξη! Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς ώστε να είναι έτοιμος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μεταμνημονιακό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης στους ομολόγους του της Ευρωζώνης.

Με βάση όσα γνωρίζουμε, στο ελληνικό σχέδιο θα περιγράφεται και το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα έχει ορίζοντα πενταετίας (δηλαδή μέχρι και το 2022) και θα αποτελέσει τον προπομπό του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο θα αντικαταστήσει τα μνημόνια μετά από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Σκοπός είναι το σχέδιο να είναι ρεαλιστικό ώστε οι δανειστές να συμφωνήσουν επ’ αυτού το συντομότερο δυνατό, γι’ αυτό και θα στηριχθεί στις δημοσιονομικές προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από αυτούς.

Αυτό σημαίνει, δηλαδή, και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, καθώς και μείωση συντάξεων κι αφορολόγητου για τα δύο επόμενα έτη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την περίοδο μετά από τη λήξη του προγράμματος και χάρη στους περισσότερους βαθμούς ελευθερίας που θα έχει η κυβέρνηση σχεδιάζεται η εντός του 2018 σταδιακή άρση των αδικιών, η ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων, αλλά πλέον και της μεσαίας τάξης, ενώ εξετάζεται η ένταξη της αύξησης του κατώτατου μισθού στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο στο βαθμό που θα το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.

Στην κυβέρνηση κάνουν ειδική μνεία στο πρόγραμμα κατά της παιδικής φτώχειας για το οποίο τονίζουν πως παγιώνει τα υπάρχοντα επιδόματα για το «ένα παιδί» και τη «μεγάλη οικογένεια» σε ένα ενοποιημένο επίδομα για το παιδί, το οποίο βελτιώνεται µε όρους επάρκειας, στόχευσης και ισότητας και πως χάρη στο σχεδιασμό του νέου επιδόματος, οι περισσότεροι από τους πρόσθετους πόρους θα ωφελήσουν τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στο πρόγραμμα που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ, αλλά κι ο υπουργός Οικονομίας κι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, θα περιλαμβάνονται, επίσης, μειώσεις στη φορολογία κι αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Loading