Προσδοκίες ΣΥΡΙΖΑ από το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού είχε σήμερα στη Λευκωσία, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ο οποίος συνοδεύονταν από τον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Γιάννη Μπουρνού.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ανάμεσα στα δύο κόμματα, ενώ συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις κρίσιμες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου (τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, επέμβαση στη Συρία, ενεργειακοί ανταγωνισμοί) αλλά και την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη την αντιμετώπιση του κινδύνου της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Κύπρο, με αφορμή την κοινοβουλευτική πλέον εκπροσώπηση του ΕΛΑΜ Κύπρου, ενός νεοφασιστικού μορφώματος που καθοδηγείται από τη Χρυσή Αυγή.

Μετά το τέλος, οι κ. Ρήγας και Μπουρνούς πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων πολιτικών κομμάτων της Κύπρου: Τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΥΣΗ, Νίκου Τορναρίτη, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, την αναπληρώτρια πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου και τον πρόεδρο των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη.

Κατά την διάρκεια των επαφών, η αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος, παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα και την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την διεύρυνση των κοινωνικών πολιτικών μετά τον Αύγουστο του 2018.

Επίσης παρουσίασαν τις θέσεις του Κόμματος για την εν εξελίξει δοκιμασία των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της στάσης της Τουρκίας στην υπόθεση των δύο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών. Αναφέρθηκαν επίσης στη στάση του Κόμματος για άλλα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (με κορυφαίο τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ).

Ευκαιρία για αφετερία συζητήσεων

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι το προσεχές δείπνο των κ. Αναστασιάδη-Ακιντζί μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα, με βάση το  διεθνές δίκαιο, να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους εντός της ΑΟΖ της και ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει επιπλέον κίνητρο και όχι εμπόδιο για την οριστική επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας.

Παρά τις υπαρκτές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, οι εκπρόσωποι των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και το πέρασμα σε μια νέα φάση οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Εξέφρασαν επίσης την κατηγορηματική τους καταδίκη για τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

Loading