Ποιο ερώτημα θέτουν στην Φώφη από το ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στο ΣΥΡΙΖΑ προσπερνούν στα γρήγορα το αρνητικό αποτέλεσμα και του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών κι εστιάζουν στη μάχη πολιτικής επιβίωσης των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως ο μεγάλος νικητής ήταν η αποχή.

Κυβερνητικές και κομματικές πηγές, εξάλλου, χαρακτηρίζουν αστειότητες το σενάριο που κυκλοφόρησε περί μετάθεσης της βουλευτικής κάλπης για το Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως όσο η Φώφη Γεννηματά δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της απέναντι στις μετεκλογικές συνεργασίες, οι λεονταρισμοί της για την ουσιαστική αποπομπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά δεν έχουν κανένα νόημα.

Την εβδομάδα που ξεκινά το μόνιμο ερώτημα στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, στους βουλευτές και στα στελέχη της που θα απευθύνεται από το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αν αποκλείουν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, στην περίπτωση βεβαίως που δεν προκύψει αυτοδυναμία.

“Όσο δεν το απαντούν, τόσο θα ενισχύεται η άποψη πως το ΚΙΝΑΛ δίνει μονομέτωπο αγώνα κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ για τις ψήφους των προοδευτικών πολιτών”, σημειώνουν κομματικές πηγές.

Σε σχέση με τον προεκλογικό σχεδιασμό, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και Θοδωρής Δρίτσας έχουν αναλάβει τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων- αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή- με τη συμμετοχή σε αυτά, πέρα από τους νυν βουλευτές που θέλουν να ξαναδώσουν τη μάχη, και προσώπων της Προοδευτικής Συμμαχίας, καθώς και προσωπικοτήτων με ευρύτερο γκελ στην κοινωνία.

Την ίδια ώρα, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης κι Αλέξης Χαρίτσης έχουν αναλάβει τη συγκρότηση του κυβερνητικού προγράμματος, με έμφαση στην ανακούφιση κι ενίσχυση της μεσαίας τάξης, ιδίως στο ζήτημα της υψηλής φορολογίας.

Δεν θα σταθούν μόνο εκεί, πάντως, αλλά θα καλύψουν όλους τους τομείς προκειμένου να αναδειχθούν οι κεφαλαιώδεις προγραμματικές διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, όπως υπογραμμίζουν από την Κουμουνδούρου.

Χαμηλούς τόνους ζητά ο Τσίπρας

Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει χαμηλούς τόνους από όσους δώσουν τον προεκλογικό αγώνα, αφού η πόλωση που ο ίδιος επέλεξε για τις ευρωεκλογές δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το παιχνίδι σε όλους γιατί και το δίλημμα “Τσίπρας ή Μητσοτάκης” δεν “έπιασε” στο εκλογικό σώμα πριν μία εβδομάδα.

Loading