Ο Τσίπρας θέλει το νέο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο σε ένα εξάμηνο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Πίσω από τις επίσημες διαρροές για το τι συνέβη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα κρύβεται πολλή δυσαρέσκεια για το μέλλον του εγχειρήματος, με αρκετούς που συμμετείχαν σε αυτή να κάνουν λόγο στο Politik για συζήτηση- “σούπα” και για προσπάθεια από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει χρόνο ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, προσδιόρισε στο εξάμηνο την απώλεια του μομέντουμ αν η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει άμεσα, ενώ ανάφερε χαρακτηριστικά πως ούτε το κόκκινο της Αριστεράς ούτε το πράσινο της Οικολογίας μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους, αλλά μόνο μαζί.

Ο ίδιος, εξάλλου, έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής εποχής ώστε να φτάνει ο λόγος της Συμμαχίας πιο άμεσα στους πολίτες και ιδίως στους νέους.

Ως προς την Προοδευτική Συμμαχία, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στο Συντονιστικό αναζητούν τρόπους ένταξής τους στο ΣΥΡΙΖΑ, με εξαιρέσεις τις συλλογικότητες της Χάρτας ΄19, των Ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα και της Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας που επιθυμούν να διατηρήσουν τη διαφορετικότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει άγνωστο αν και πότε θα ενσωματωθεί η Προοδευτική Συμμαχία στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα ηγετική ομάδα

Όσον αφορά τη νέα ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις μέχρι το συνέδριο.

Αυτό σημαίνει πιθανότατα πως μέχρι τότε γραμματέας του κόμματος θα παραμείνει ο Πάνος Σκουρλέτης- πιθανότερος διάδοχός του θεωρείται ο Νάσος Ηλιόπουλος- κι εκπρόσωπος Τύπου η Έφη Αχτσιόγλου.

Βέβαιοι για το ηγετικό επιτελείο πρέπει να θεωρούνται, επίσης, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θάνος Μωραΐτης κι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Προς άμεση αξιοποίηση βρίσκονται κι άλλα πρόσωπα.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Κώστας Ζαχαριάδης, Αναστασία Γκαρά, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Μάριος Κάτσης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Μπουρνούς, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Γιάννης Σαρακιώτης.

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, φέρεται να έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, άτυπου επικεφαλής των “53+”, για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμένεται, εξάλλου, η τοποθέτηση νέου γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και νέου διευθυντή Κ.Ο., τοποθετήσεις που θα γίνουν σήμερα Τρίτη στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία κατά 70% τουλάχιστον μπορεί να θεωρηθεί προεδρική.

Από εκεί και πέρα, αναμένεται και η τοποθέτηση τομεαρχών που θα παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο.

Loading